NA24.no

56 milliarder blåst bort

Sist oppdatert:
Milliardverdiene ble barbert vekk på Oslo Børs i dag. Fallet i oljeprisen ble ikke tatt godt i mot av investorene.

SJEKK KURSENE HER

En begredelig start ble til en tragisk slutt for de som satt med aksjer på Oslo Børs denne dagen. Verdier for over 56 milliarder kroner forsvant ut av vinduet på børsen og nedturen stoppet først dag børsen stengte handelen for dagen. Hovedindeksen falt med 3,44 prosent til 353,12 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Med dagens børsfall har OBX-indeksen på Oslo Børs inntatt jumboplassen blant alle indekene i verden. I løpet av en måned har indeksen rast med 9,16 prosent.

Hva er grunnen til børsfallet i dag?

- Det er hovedsakelig fallende oljepris, svarer aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities til NA24 iMarkedet.

Et fat nordsjøolje med levering i november kostet da Oslo Børs stengte rundt 59,69 dollar ved råvarebørsen i London.

Dårligst i verden
Tendensen den siste tiden har vært at de amerikanske og utenlandske fondene har vært storselgere på børsen. Utlendingene solgte unna aksjer i bøtter og spann og denne dagen. Meglergigantene med Morgan Stanley og JP Morgan i spissen for det voldsomme nedsalget.

- Sjelden det har vært så dårlig med utlendinger på Oslo Børs som nå. Stor del av dette kan tilskrives de fallende oljeprisene, sier porteføljeforvalter Trym Riksen Storebrand til NA24.

Les hvorfor Oslo var dårligst i verden - igjen.

Massivt kursfall i DNO
De utenlandske storbankene lempet ut aksjer i oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro. Aksjekursene raste henholdsvis 5 prosent til 147,25 kroner og 4,48 prosent til 138,75 kroner.

Verre gikk det med DNO. Usikkerheten rundt oljekontraktene i Nord-Irak fikk markedet til å rømme aksjen. Kursen dalte 9,65 prosent til 8,24 kroner etter at den irakiske oljeministeren Hussein al-Shahristani ble sitert på at de irakiske myndighetene ikke er forpliktet av avtalene de kurdiske selvstyremyndighetene har inngått med utenlandske oljeselskaper.

DNO sendte senere ut en børsmelding som gikk i mot disse beskyldningene, men det hjalp ikke på oljeprisen. Det norske oljeselskapet hadde snakket med den kurdiske ministeren Dr. Ashti Hawrami, og han tilbakeviste påstandene om at de kurdiske selvstyremyndighetene ikke har anledning om å inngå selvstendig kontrakter med internasjonale oljeselskap.

Sjekk ut: DNO svarer på spekulasjonene.

Flere fall
Bulkratene falt videre mandag og det dro ned bulkrederiet Jinhui Shipping med 10,65 prosent til 19,30 kroner.

Nedturen i oljeprisen smittet også over på de andre oljerelaterte aksjene på børsen. Taperlisten ble dominert oljeserviceselskaper som Subsea 7 og Petroleum Geo Service endte ned 7,47 prosent til 96 kroner og 7,12 prosent til 300 kroner. Sinvest falt 6,91 prosent til 101 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere