NA24.no


Flere kommuner har besluttet å la vinmonopolene holdeåpent på valgdagen, som blir første gang det skjer. Lovendringen trådte i kraft fra nyttår.
Flere kommuner har besluttet å la vinmonopolene holdeåpent på valgdagen, som blir første gang det skjer. Lovendringen trådte i kraft fra nyttår. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen Mediehuset)

58 pol holder åpent valgdagen: – Uheldig om noe møter opp beruset når de skal avgi stemme

Sist oppdatert:
Valgdagen 14. september er første gang vinmonopol i Norge kan holde åpent. KrF frykter at noen møter opp beruset i stemmelokalene.

Den 13. august sendte Vinmonopolet sentralt ut en mail til alle landets kommuner med utsalgssteder for å sondere hvilke kommuner som planlegger å ha åpent. Dette omtalte Drammens Tidende onsdag.

Fra og med i år gjorde en lovendring at vinmonopolene i Norge kan holde åpent på valgdagen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Olaug V. Bollestad, nestleder og helsepolitisk talsperson i KrF.

Planlegger å holde åpent valgdagen

Det er kommunene selv som velger om vinmonopolene skal holde åpent. Av Norges 428 kommuner er det utsalgssteder i 236 av dem, i tillegg åpner det butikker i ytterligere fire kommuner i løpet av året.

I mailen som er sendt ut står det blant annet skrevet:

«Til alle kommuner med Vinmonopol. Alkoholloven er endret slik at det ikke lenger er forbudt å selge alkohol på valgdagen. Vinmonopolet planlegger derfor å holde åpent på valgdagen mandag 14. september 2015.

Etter alkoholloven § 3-7 kan en kommune bestemme selv (lokalt selvstyre) om ølsalg skal være tillatt valgdagen. Vinmonopolets åpningstid må etter alkoholloven følge de kommunale bestemmelser om ølsalg.»

I Kristelig Folkeparti er de ikke begeistret for at vinmonopolene holder åpent valgdagen.

Bård Hoksrud (Frp), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Fra nyttår er julaften eneste dag det ikke er lov å selge alkohol. Nå er det tillatt å selge alkohol påskeaften, pinseaften, nyttårsaften og på valgdagen, i tillegg til de vanlige dagene. Dette synes jeg er veldig uheldig og bidrar til å gjøre alkoholen mer tilgjengelig, sier nestleder og helsepolitisk talsperson i KrF Olaug Bollestad til Nettavisen.

Så langt har 58 utsalgssteder i 27 kommuner svart at de kommer til å ha åpne vinmonopol valgdagen, 39 kommuner har svart nei. 73 kommuner har på fast basis ikke åpne vinmonopol på mandager.

Frp: Problemfritt med åpne vinmonopol

– Det er ikke det at polet er åpent på valgdagen i seg selv som er problemet, men det er helheten. At det ellers i året er mer tilgjengelighet av alkohol, slår hun fast.

Kommuner med utsalgssteder som ikke ønsket å ha åpent valgdagen, måtte gi tilbakemelding til Vinmonopolet sentralt innen torsdag denne uken.

– Jeg ser ikke noen problemer med dette, og det er noe vi anser som en liten sak. De som ønsker å drikke på valgdagen får tak i alkohol uansett. Ellers har de kjøpt det inn fra før, sier Bård Hoksrud (Frp), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Nettavisen.

For Vinmonopolet har det lite å si om utsalgsstedene holder åpent valgdagen. Av den totale omsetningen utgjør mandagssalget bare sju prosent.

Jens Nordahl - pressesjef Vinmonopolet

– Hver enkelt kommune kan nå velge om de vil ha åpent på valgdagen. Vi har fått svar fra noen, og avventer tilbakemelding fra de andre. Vinmonopolene i noen kommuner har ikke åpent på mandager, så fra dem er det ikke aktuelt uansett. Mandag er den minste salgsdagen for oss så det gir neppe mye mersalg, sier pressesjef hos Vinmonopolet Jens Nordahl til Nettavisen.

Fakta: Fakta vinmonopol i Norges kommuner

Klikk for å åpne faktaboksen
 

I Norge er det 236 kommuner som har ett eller flere utsalgssteder. I tillegg åpner fire nye kommuner vinmonopol i løpet av 2015.

188 kommuner har ikke vinmonopol i dag.

100 av kommunene som ikke har utsalgssteder i dag har signalisert at de ønsker å ha butikker.

88 kommuner har aldri tatt kontakt med Vinmonopolet.

Totalt er det 428 kommuner i Norge.

Kilde: Jens Nordahl, pressesjef Vinmonopolet


– Uheldig om noen stemmer beruset

KrF frykter at noen kommer beruset til stemmelokalene valgdagen.

– For folk flest går det sikkert bra, men det er noen som ikke er like heldig og sliter med mer rusproblemer. Det vil være uheldig om noe møter opp beruset når de skal avgi stemme. Å avgi stemme er noe spesielt, seriøst og en viktig handling, sier Bollestad.

Selv om Frp er for en mer liberal alkoholpolitikk kommer ikke Frp sentralt til å gjøre noe aktivt for å påvirke kommuner hvor de selv styrer eller er med å styre.

– Dette er en grunnholdning i partiet at vi ønsker en liberalisering, så det er unødvendig. Vi ønsker at folk skal få velge selv, og la dem som ønsker det kunne kose seg med en øl etter å ha avgitt sin stemme, avslutter Hoksrud.

Disse kommunene har sagt ja:
Bardufoss, Brokelandsheia, Bærum, Bekkestua, Fornebu, Drammen, Strømsø, Flekkefjord, Hvaler, Jessheim, Kløfta (åpner 10/9), Kragerø, Lillesand, Lillestrøm, Lørenskog, Molde, Oslo, Ski, Stange, Stathelle, Stjørdal, Stryn, Strømmen, Sunndalsøra, Søgne, Tynset og Ølen.

Disse kommunene har sagt nei:
Asker, Askøy, Brumunddal, Bryne, Dokka, Egersund, Florø, Gjøvik, Grimstad, Hammerfest, Holmen, Holmestrand, Hønefoss,
Jørpeland, Karmøy, Kongsberg, Lakselv, Malvik, Mandal, Namsos, Nærbø, Odda, Randaberg, Rudshøgda, Sandnes, Sortland,
Steinkjer, Stokmarknes, Stord, Storslett, Sørumsand, Trysil, Tvedestrand, Vennesla, Verdal, Vestby, Voss, Ørnes og Ålgård.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere