NA24.no

20141121. Trond Helleland, Harald Nesvik, parlamentariske ledere for henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet sammen med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferansen i forbindelse med statsbudsjettet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
20141121. Trond Helleland, Harald Nesvik, parlamentariske ledere for henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet sammen med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferansen i forbindelse med statsbudsjettet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

6 milliarder kroner har blitt flyttet på i forhandlingene

Sist oppdatert:
- Skulle vi gjort noe annerledes, ville det vært å gå lengre på de områdene vi nå har fått gjennomslag på, sier Hareide (Krf)

STORTINGET (Nettavisen): Natt til fredag ble regjeringen, KrF og Venstre enige om statsbudsjettet for 2015.

De parlamentariske lederne av regjeringspartiene avholdt like etter klokka 11 fredag pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget.

- Budsjettet har en rekordstor satsning på kunnskap, Storstilt satsing på samferdesel, og økt satsing på politi og beredskap, sier Trond Helleland (H).

–Forhandlingene styrker samarbeidet fra Nydalen. Dette er et budsjett som styrker Norge for årene som kommer, sier Helleland.

Noen punkter som trekkes frem

  • Kraftig satsning på synlig politi
  • Mer til vei og jernbane
  • Få ned køene i helsesektoren
  • Lavere bilavgifter, diesel og bensin-avgifter
  • Gratis kjernetid i barnehage for 4-5 åringer
  • 50 millioner kroner til de ufaglærte i norsk skole
  • 1 prosent av  BNI-inntekt skal gå til bistand


Her kan du se hele avtalen.

6 milliarder kroner har blitt flyttet på i forhandlingene.

Venstreleder Trine Skei Grande var ikke nevneverdig opptatt av at bensinavgiftene ikke justeres i det nye statsbudsjettet, men at klimagassene reduseres i det nye statsbudsjettet som ble presentert fredag.

–Jeg er den første Venstre-lederen som signerer et budsjett der klimagassutslippene i transportsektoren går ned. Og det er jeg stolt over, sa Grande.

–At det ble noen øre mindre på bensin og diesel kan jeg leve med, for det er resultatet som er viktig - ikke symbolene på veien, sa Venstre-lederen som var godt fornøyd med hva de har oppnådd i forhandlingene.

Følg NTBs direkterapportering lenger ned i saken.

–Vi har vært opptatt av å få et enda mer sosialt budsjett, et budsjett som er grønnere, tar Norge framover og er mer familievennlig. Det opplever vi at vi har fått til igjennom denne avtalen som vi nå er enige om, sier Knut Arild Hareide (KrF).

–Vi opplever at hvis vi skulle gjort noe annerledes, ville det vært å gå lengre på de områdene vi nå har fått gjennomslag på, sier Hareide til NTB.

Ingen kutt i produksjonsstøtten til aviser

Ifølge budsjettavtalen blir det ingen kutt i produksjonsstøtten til aviser, slik regjeringen la opp til i forslaget til statsbudsjett. Regjeringen foreslo en reduksjon i produksjonsstøtten til aviser på 50 millioner kroner.

I forslaget til statsbudsjett varslet regjeringen at den vil ha 8 prosent moms både på papir- og nettaviser, og at den vil notifisere, det vil si varsle, ESA om det er startet en prosess for å få gjennomført dette. Kristelig Folkeparti og Venstre har i forhandlingene fått gjennomslag for at ESA nå skal notifiseres om at det skal startes en prosess med sikte på nullmoms både for papir- og nettaviser, slik det er flertall for på Stortinget. I dag har papiraviser nullmoms, mens digitale produkter har en moms på 25 prosent.

Budsjettforhandlingene har også resultert i at NRK-lisensen økes med 25 kroner mer enn det som ligger i regjeringens forslag, der det ble foreslått å fryse lisensen.

20141121. Trond Helleland, Harald Nesvik, parlamentariske ledere for henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet sammen med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under pressekonferansen i forbindelse med statsbudsjettet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Les også: Tollfri handel og billigere bensin

Følg NTBs livedekning under.
Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere