6 milliarder søkk borte

Foto: Henning Bagger (SCANPIX)

Laksemilliardene har forduftet fra børsens lakseselskaper. Sjekk hvem som tapte mest.

03.10.06 15:13

16. juni i år var lakseprisen helt oppe i 47 kroner kiloen. Det er den høyeste prisen siden 1999, og markerte en enorm interesse for de røde fiskeaksjene på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Siden har spotprisene på fersk laks falt jevnt og trutt. I forrige uke ble det meldt om laksepriser helt nede i nesten 25 kroner kiloen for volumstørrelsene.

Lakseprisen korrelerer med markedsverdien på de tre lakseselskapene på Oslo Børs, og siden pristoppen i juni, har lakseaksjene fått hard medfart.

Nedgang
Markedsverdien til de tre rene lakseselskapene på Oslo Børs (se egen boks) har fra laksepristoppen gått fra ha markedsverdi på 34,647 milliarder kroner og ned til 28,7 milliarder kroner 29.september.

Det er en nedgang på 17,1 prosent. Lakseprisen gikk i samme periode fra 47 kroner til 25 kroner kiloen. Det er nesten en halvering av prisen.

Mindre kursfall enn ventet
Analytiker Samir Bendriss i ABG Sundal Collier mener noe av årsaken er at andre investorer har kommet inn i laksenæringen.

- Historisk har vi sett at aksjekursen henger tett sammen med spotprisen på laks, men nå har kursfallet vært betydelig mindre enn spotprisen skulle tilsi. Forklaringen ligger i at investorbasen har forandret seg, sier Bendriss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere utenlandske investorer
Bendriss påpeker at flere har fått opp øyene for det røde gull fra Norge.

- Det er nå en større andel utenlandske langsiktige investorer som er mindre opptatt av kortsiktige svingninger - spesielt der noe skyldes sesong slik som nå. De er mer opptatt av bildet over de neste årene, som inkluderer et syn på langsiktig laksepris og strukturelle endringer i næringen, sier Bendriss til NA24.

- Priser ikke inn toppene
Analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB NOR Markets mener at aksjemarkedet ser på andre faktorer enn kun de norske lakseprisene.

- Det er en kombinasjon av at markedet ikke priser inn de høyeste toppene, og at de fleste selskapene vi snakker om her har produksjon andre steder enn i Europa, sier Hatlebrekke til NA24.

- En periode vi aldri før har sett
Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish mener sammenligningen mellom prisutvikling og markedsverdi ikke har så mye for seg.

- De tallene dere sammenligner har egentlig ingenting med hverandre å gjøre. Spotprisen opp mot 50 kroner var unaturlig høy, og aksjemarkedet vet dette. Våre nye aksjonærer kom også inn på et helt annet tidspunkt. Jeg tror at denne perioden vil gå inn i historien som en periode vi aldri før har sett, og jeg vil gå så langt å si at jeg håper vi slipper å se så unaturlig høye priser igjen, sier Eide til NA24.

Hva tror du om prisbildet fremover?

- Når vi forhandler med kundene våre nå opplever vi andre priser enn det laveste nivået du beskriver her. Vi er med andre ord optimistiske med hensyn til prisbildet fremover, og jeg tror vi vil se en fin utvikling fremover nå, avslutter Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.