6 timer er deltid

Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Sekstimersdag er greit - bare folk begriper at det er en deltid.

(NA24-KOMMENTAR): Før helgen la SV frem sitt forslag til nytt arbeidsprogram. I den nær endeløse listen over dyre reformer som skal bæres av et næringsliv man egentlig ikke liker, finner vi også en egen lov om sekstimersdagen (punkt 5.3).

Dette er et krav som stadig holdes varmt av deler av regjeringen og fagbevegelsen.

- Vi må igjen vurdere sekstimersdagen. Jeg tror det kan være riktig vei å gå i fremtiden, og at kostnadene samlet sett ikke vil øke, fordi du vil få ned fraværet og gjøre de ansatte mer tilfreds, sa nylig Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen til VG.

Tilhengerne av sekstimersdagen peker gjerne på at normalarbeidsdagen i samfunnet stadig er blitt forkortet. Produktiviteten har økt over tid, og en del av den økte verdiskapningen tar vi ut i form av mer fritid.

Det er utvilsomt en riktig observasjon av det som har skjedd, men det betyr ikke nødvendigvis at det stemmer i fremtiden.

For mye, for lite
For det første er det åpenbart at det finnes et punkt hvor vi jobber for lite, akkurat som det også finnes et punkt hvor vi jobber for mye. Har du fri én time i døgnet, dør du. Jobber du én time i døgnet, blir du fattig. Det blir som med mat. Det gjelder å spise passelig mye.

For det andre skjuler den totale statistikken store individuelle forskjeller. Det er ikke slik at alle jobber mindre enn før. Noen jobber veldig mye. Mange av disse tjener også veldig mye penger, enten de er butikkgründere, advokater eller håndverkere med egen virksomhet.

Hvis normal arbeidsdag blir seks timer om dagen, vil en stor gruppe utvilsomt velge å jobbe mer, gjerne minst like mye som nå. Det kan til og med tenkes at de vil jobbe mer, fordi prisen på arbeidskraft stiger når tilbudet synker.

Deltidsjobb gir deltidslønn
Her begynner man å nærme seg sakens kjerne. Sekstimersdag vil aldri bli noen generell ordning. Arbeidsdagen blir da så kort at store grupper vil velge å jobbe mer, enten i form av overtid eller en bijobb.

Realiteten blir at de som velger sekstimersdag jobber deltid, sammenlignet med normalen i samfunnet. Og det er noe jeg tror det blir mer av i fremtiden, og helt uproblematisk - forutsatt at de også forstår at de får betalt som deltidsansatte.

Folk kan bli lurt
Faren er at man lurer folk til å tro på full lønnskompensasjon, altså at man skal få sekstimersdag uten at man over tid taper inntektsmessig, både i forhold til hva man selv ellers ville tjent og i forhold til hva andre i samfunnet tjener. Spesielt i offentlig sektor kan man komme til å lure seg selv på denne måten, siden man i mindre grad enn i private bedrifter står i fare for å bli utkonkurrert på kort sikt.

Men over tid vil det også her være slik at den lønnen man får, avhenger av hva man yter. Mindre jobb, mindre lønn. Sekstimersdagen kan på den måten komme til å øke forskjellene i samfunnet.

Sekstimersdag er deltidsjobb. Deltidsjobb gir deltidslønn.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Bjerkes ilddåp
Avslørt av hemmelig e-post
Dollarens hevn
Senterpartiet i potetkjelleren
Bråket om krisepakken

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.