NA24.no

4,5 milliardersmannen

Sist oppdatert:
Meglerkongen Svein Støle tjener penger som aldri før og nærmer seg nå en formue på 4,5 milliarder kroner.

Mandalitten Svein Støle har siden han sa opp som journalist i Kapital for nesten 20 år siden slått seg opp som Norges ukronede meglerkonge.

Gullgruven Pareto Securities
Formuen hans er nå på solide 4,5 milliarder kroner og på god vei mot svimlende fem milliarder.

NA24 – din nye næringslivsavis

Finanshuset Pareto AS er Støles lille finansbaby. Det består i all hovedsak av meglerhuset Pareto Securities, skipsmegleselskapet Bassøe, Pareto Aktivforvaltning og Pareto Private Equity.

Men gullgruven de siste årene har vært meglerhuset Pareto Securities.

600 mill. i første kvartal
Kilder NA24 har snakket med mener at Pareto Securities omsatte for rundt 650 millioner kroner og at driftsresultat før bonusutbetalinger havnet på over 600 millioner kroner i første kvartal.

En av hovedårsakene til at Pareto Securities leverer et så bra resultat er Kypros rikeste mann, John Fredriksen. Han utelater aldri Pareto Securities når han er på oppkjøps- eller pengejakt. Meglerhuset åpner nå kontor i Singapore hvor Paretos Fredriksen-mann Per Didrik Leivdahl blir sjef.

Rundt 50 prosent betales ut i bonus til stjernemeglerne og corporatekarene som Per Robert Jacobsen, Lars Nordby, Kris Jakobsen, Petter Dragesund og Per Didrik Leivdahl.

Har 80 prosent
Svein Støle eier rundt 80 prosent av holdingselskapet Pareto AS som igjen eier 75 prosent av Pareto Securities. Resten eies av de ledende ansatte i meglerhuset.

Sier vi så at andre kvartal blir like bra som det første og at det går litt tregere til høsten slik at driftsresultatet før bonuser og skatt blir på nærmere 1,9 milliarder kroner i 2006. Minus 50 prosent bonus blir det 950 millioner kroner og trekker vi så fra skatten på 28 prosent gir det et overskudd på 684 millioner kroner.

Ser man på det børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier så prises de i forhold til fjorårsresultatet etter skatt (PE) på rundt 10-gangeren, mens Carnegie har en litt høyere prising i Sverige. Nå er 2006 et meget bra år, noe som innebærer at en PE på 10 trolig er for høy. Vi har dermed lagt oss på en PE på åtte.

3,3 milliarder i Pareto Securities
Da får vi en verdi på Pareto Securities på 5,5 milliarder kroner. Pareto AS sin andel er på 4,1 milliarder. Svein Støles del av Pareto AS-kaken er på 80 prosent og utgjør 3,3 milliarder kroner.

I tillegg går de andre selskapene som ligger under Pareto paraplyen så det griner. Trolig leverer de overskudd før bonus og skatt i 2006 på nærmere 250 millioner kroner.

Også i disse selskapene eier Pareto AS rundt 75 prosent, noe som gir ekstra verdier for 720 millioner kroner hvorav Svein Støle stikker av med 580 millioner kroner.

Opp gjennom årene har Svein Støle også fått sin del av bonuser og utbytte noe som trolig utgjør over 500 millioner kroner slik at hans totaleformue trolig er på nærmere 4,5 milliarder kroner.

Gikk på et krakk
Svein Støle sa opp jobben i Kapital på dagen da verdens børser så rødt 19. oktober 1987. Ferden gikk til datidens to meglerdoldiser Dagfinn Sundal og Jan Petter Collier i meglerhuset Sundal Collier.

Støle gjorde seg fort bemerket som en rå analytiker innen shipping, offshore og olje. Men i 1991 sa han opp for å lede Oslobankens meglervirksomhet, Pareto Securities.

Det tok ikke lang tid før Oslobanken fikk store økonomiske problemer. Støle allierte seg med Widar Salbuvik, Anders Endresson og Erik Bartnes og kjøpte ut både Pareto Securities og Pareto Prosjekt.

Stor risiko
Kjøpet ble gjort til bokførtverdi noe som innebar en kostnad på mellom 50 og 60 millioner kroner. Støle skal ha lagt inn alt han eide i tillegg til et bra lån i banken. Med andre tok han en betydelig risiko. Alt så ikke like lyst ut i 1992.

Støle eide 50 prosent, Salbuvik 30 prosent og de to andre 10 prosent hver. Og det tok ikke lang tid før pengene rant inn i meglerhuset som spesialiserte seg på shipping, offshore og olje.

Senere har Støle kjøpt seg opp til 80 prosent og Salbuvik er helt ute av konsernet.

De neste årene ble noen gull år med en eksplosjon i 1997. Pareto og Støle var rådgivere for alt som rørt seg innen offshoresektoren i Norge. Ocean Rig, Transocean og Prosafe var alle noen av selskapene som Pareto hjalp.

Lojal mot strategien
Mens de fleste meglerhusene opplevde både en boom i 1999 og 2000 som følge av teknoboblen og en påfølgende sterk nedgang i årene 2001, 2002 og 2003 da boblen sprakk, leverte Pareto god inntjening hele veien.

Pareto var hele veien vært lojal mot sine sektorer shipping, offshore og olje. Blant annet gikk de til innkjøp av skipsmeglerforetaket Bassøe i 2001.

Og dermed var meglerhuset bra posisjonert da oljeprisen tok av for fullt for noen år siden. De siste årene har gått med milliard overskudd, og i fjor omsatte hele Pareto-konsernet for 2,1 milliarder kroner med et driftsresultat før bonus og skatt på 1,8 milliarder.

2006 blir mye bedre, noe som gjør sørlendingen Svein Støle til en 4,5 milliarders mann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere