NA24.no

64 tiltak for å hjelpe barn ut av fattigdom

– Målet er å forebygge at fattigdom går i arv. Vi ønsker å bryte de sirklene i det arbeidet som skjer framover, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag.
– Målet er å forebygge at fattigdom går i arv. Vi ønsker å bryte de sirklene i det arbeidet som skjer framover, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Med 64 tiltak og 106 millioner kroner ekstra over revidert nasjonalbudsjett ønsker regjeringen å fjerne gapet mellom fattige og rike barn.

Omgitt av alpinutstyr og redningsvester som lånes ut til barn i Oslo, lovet statsminister Erna Solberg 106 millioner ekstra kroner i revidert nasjonalbudsjett. De skal bidra til å utjevne forskjellen mellom fattige og rike barn.

FRIGO, Friluftssenteret i Gamle Oslo, er et eksempel på tiltak som regjeringen vil ha mer av. Regjeringen gir blant annet 10 millioner kroner mer til tilskuddsordningen som finansierer fritids- og ferieaktiviteter for barn.

– Vi skal sikre en bedre hverdag for barn og unge som vokser opp i fattige familier. Fattigdom er et sammensatt problem. Det er skambelagt, og et problem barn ofte skjuler for omgivelsene sine, sier statsminister Erna Solberg (H).

Strategien regjeringen la fram onsdag, inneholder 64 tiltak. Flere av dem er allerede satt i verk.

Samlet

Det var et topptungt lag som stilte for å legge fram planen. Alle de borgerlige partiene var representert ved sine partiledere, i tillegg til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Alle understreket at kampen for de fattige barna er noe som samler dem.

– Det er ett av de områdene hvor vi først møtte hverandre, de fire partiene. I engasjementet for å få på plass gode løsninger, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Trine Skei Grande (V) trekker fram gratis kjernetid til de fattigste familiene, og utprøving av gratis SFO, som viktige tiltak i strategien.

Hun avviser at onsdagens lansering er et plaster på såret etter en trøblete periode for samarbeidet mellom de fire partiene.

– Politikk er diskusjon, konstaterer hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide medgir imidlertid at det er positivt at regjeringspartiene og de to sentrumspartiene kan legge fram en sak de er skjønt enige om.

– Jeg synes dette er en veldig god inngang til landsmøtet vårt i helgen, sier han til NTB.

Både Skei Grande og Hareide understreker at strategien bare er starten på et langsiktig løp som regjeringen har lagt opp.

– Vi vet at vi trenger god kondisjon, og er nødt til å være utholdende, sier KrF-lederen.

Målrettet barnetrygd

Horne mener tiltakene som ble lagt fram vil gi barna en bedre hverdag.

– De vil føle seg inkludert. Vi må skape hverdagsopplevelser for hvert enkelt barn som lever i fattige familier og sikre at ikke fattigdom går i arv, sier hun.

Blant de 64 tiltakene varsler regjeringen at et utvalg skal se på støtteordningene til barnefamiliene. Utvalget skal særlig vurdere ulike modeller for omfordeling av barnetrygden, slik at den i større grad målrettes mot fattige, heter det i strategien. Om det betyr at mange foreldre nå vil miste den snaue tusenlappen de i dag får for hvert barn hver måned, kan ikke Horne svare på.

– Regjeringen har ikke konkludert, sier barneministeren.

Skei Grande går helhjertet inn for å gjøre støtteordningen mer målrettet.

– Det er kjempebra at regjeringen har en gjennomgang for å se om vi når dem som trenger det aller mest, sier hun til NTB.

Men Hareide er skeptisk.

– Det vil være et kutt som vil ramme alle barnefamiliene. Vi trenger barn og det er kostbart å ha barn. Barnetrygden har vært som en bærebjelke i vårt samfunn, sier han, men legger til.

– Jeg synes det er greit at vi ser på dette. Skal vi få bukt med fattigdomsproblemet, må vi også se på tiltak som ikke er enkle, sier han til NTB.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere