NA24.no

64.000 elever rammes av streiken

SKOLESTART: Mange elever begynner ikke på skolen i morgen på grunn av den pågående lærersteiken. Når streiken er avblåst, og elevene kan troppe opp på skolen, er ennå usikkert.
SKOLESTART: Mange elever begynner ikke på skolen i morgen på grunn av den pågående lærersteiken. Når streiken er avblåst, og elevene kan troppe opp på skolen, er ennå usikkert. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Når 5527 lærere tilknyttet Utdanningsforbundet streiker mandag, får det konsekvenser for rundt 64.000 elever.

Nettavisen har vært i kontakt med partene i lærerkonflikten. Hverken KS eller Utdanningsforbundet har i løpet av helgen kunnet svare på hvor mange elever som blir rammet av streiken, men har henvist til hver enkelt kommune.

Les også:  Her er den totale oversikten over alle skolene som nå er tatt ut i streik

Nettavisen har derfor forsøkt å finne et estimat beregnet ut fra antall lærere som er tatt ut i streik i grunnskolen og videregående skole, og hva lærertettheten ligger på.

Her er Nettavisens estimat på hvor mange elever som rammes av streiken:

Fra mandag:

Grunnskolen 37.774 elever

Videregående skole: 26.456 elever

Totalt: 64.230 elever

Torsdag tas rundt 2200 nye lærere ut i streik

Fra torsdag:

Grunnskolen: 63.274 elever
Videregående skole: 31.184 elever
Totalt: 94.458 elever

16,9 elever pr. lærer i grunnskolen

Tall fra Utdanningsdirektoratet fra 2012/2013 viser til at gjennomsnittslæreren i norsk grunnskole har ansvar for 16,9 elever. For enkelhets skyld har vi rundet dette tallet opp til 17.

Av de 5527 lærerne som er i streik nå er 2222 av dem i grunnskolen. Når alle de 7620 lærerne Utdanningsforbundet har tatt ut i streik fra torsdag 21. august, er 3722 av dem i grunnskolen, viser den siste oppdaterte «streike-listen».

Les også: Skolestart overskygget av lærerstreik

I den videregående skole er 3307 lærere i Utdanningsforbundet tatt ut i streik nå. Fra torsdag øker antallet til 3898. I en OECD-rapport fra 2011 vises det til at en lærer på videregående nivå i snitt har ansvar for 8 elever. Det vil ifølge Nettavisens enkle utregning viser at dette vil ramme drøyt 26.000 elever på videregående nivå i første omgang.

Utdanningsforbundet har hatt fokus på å skjerme de minste skoleelevene. Derfor er det fortsatt i hovedsak videregående skoler og ungdomsskoler som er tatt ut i streik. På skoler med 10 klassetrinn er det gjerne lærerne for de eldste elevene som er tatt ut. Det fører til at konsekvensene kanskje ikke blir fullt så merkbare for foreldrene i denne omgang.

Les ogsåFire av ti har ingen sympati med lærerne

Møt opp

Til alle som lurer på hvordan de skal forholde seg til skolestart, er det bare en ting å si: Møt opp - og ta kontakt med din aktuelle skole. Skoleledelsen er ikke rammet av streiken, og vil kunne gi nødvendig informasjon om hva som vil skje videre.

Særlig viktig er det for elever som skal begynne på videregående å møte opp. I verste fall kan man miste plassen dersom man ikke møter opp på første skoledag.

Bergen kommune har sendt ut 6000 streike-SMSer, der de ber elevene om å møte opp.

Les også: Så mye koster skolestart

(Saken fortsetter under bildet)

NYTTIG SMS-INFO: 6000 ungdommer har fått denne meldingen fra Bergen kommune.


Ikke tilfeldig hvem som streiker

Når Utdanningsforbundet skal plukke ut hvilke skoler som skal trekkes ut i streik, er ikke valget tilfeldig. 

- Vi har ingen faste kriterier å gå etter, men vi får råd fra fylkeskontorene. Vi velger gjerne steder der det er dyktige tillitsvalgte med erfaring, som vi vet kan stå i konflikt en stund. Noen må ta belastningen flere år på rad. Det gjelder primært de største som Bergen, Trondheim, Stavanger og Oslo, sier Kolbjørg Ødegaard, leder for beredskapsarbeidet i Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet sentralt velger kun ut hvilke kommuner som rammes. Det er lokallagene selv som plukker ut hvilke skoler som skal tas ut i streik.

Les også: KS: Lærerorganisasjonene sa nei til frivillig nemnd

Nettavisen presiserer at det som presenteres bare er et estimat, basert på omtrentlige tall og tilgjengelig informasjon, ettersom det er tilnærmet likt umulig å få et konkret tallmateriale å forholde seg til. Enkelte skoler har hatt uttak av lærere i både fase to og tre. Vi har valgt å putte alle disse lærerne i uttaket fra mandag.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere