NA24.no

- Skuffet over egen regjering

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Flere i Ap er misfornøyde med regjeringen etter Odfjell-bråket. Høyredominansen i Statoil er tung å svelge.

Styrelederkandidat Johan Fr. Odfjell skapte så mye uro og debatt internt i Arbeiderpartiet og resten av norsk politikks venstreside at han til slutt ble tvunget til å trekke sitt kandidatur til Statoil-vervet.

To dager senere kommer nyheten om at nåværende styreleder Jannik Lindbæk har takket ja til to nye år i vervet. Dermed skaper regjeringen seg et pusterom og mulighet til å bruke tid til å lete etter en ny kandidat.

Det er ingen drømmeløsning for venstresiden i Arbeiderpartiet. Lindbæk var omstridt i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet og flere andre ønsket å bli kvitt ham.

Høyredominansen fortsetter
Flere i regjeringspartiene mente Lindbæk ikke hadde den riktige industrielle tenkingen. I tillegg er han erklært Høyre-mann, noe som stemmer dårlig overens med den uttalte målsetningen om å få inn flere av regjeringspartienes egne folk inn i de statlige styrene.

Med Lindbæk er det nå totalt fem personer i Statoils toppledelse som har Høyre-bakgrunn. Nå blir Lindbæk sittende i minst ett år til. Ikke alle er like godt fornøyd med det.

- Jeg hadde ønsket meg en kvinne, sier en kilde til NA24 og legger til at Marit Arnstad fortsatt er en god kandidat. Hun er ansett som en kunnskapsrik person med god kjennskap til oljebransjen, er politisk spiselig i flere kretser og oppfattes allerede i dag som en styrke for styret.

VG skriver i dag at ett av målene er å oppdra Marit Arnstad til å kunne ta styrelederjobben om ett år.

Har skaffet seg pusterom
Etter det NA24 erfarer, blir Lindbæk sittende for å skape ro. Regjeringen gikk på en kraftig smell i Odfjell-saken og har behov for å få den på en armlengdes avstand. Lindbæk har takket ja til en toårs-periode, men mye taler for at det blir et styrelederskifte til neste år. Denne utnevnelsen har rett og slett bare skaffet regjeringen et pusterom, og dreier seg bare om en overgansperiode.

Mange har pekt på LO-leder Gerd Liv Valla og Oslo Ap-leder Jan Bøhler som de som fikk sparket Johan Fr. Odfjell ut av styret, men det var mange andre som presset på. Det skal ha vært en bred aksjon fra mange personer innad i partiet for å få Odfjell fjernet, og de hadde flere ulike motiver for å få ham ut. Fallskjermen var bare ett av flere punkt. Like viktig var det at man ønsket en styreleder som er åpen for staten som en aktiv eier.

- Signaleffekten var dårlig, men det viktigste var at man ville ha en styreleder som kunne bruke staten som en aktiv eier, sier en kilde til NA24.

Forutså ikke bråket
Det som også irriterer enkelte i partiet er at regjeringen ikke forutså det bråket som kom etter utnevnelsen av Odfjell, noe Jens Stoltenberg også til en viss grad tok kritikk for under en spontan pressekonferanse utenfor regjeringskvartalet torsdag ettermiddag.

- De forsto ikke rekkevidden av denne utnevnelsen. Det er bekymringsfullt at de ikke skjønte at det måtte bli kontroversielt, sier en kilde i Ap til NA24.

Nå håper de at regjeringen har lært, at denne saken har vært en vekker og at løftene om en aktiv næringspolitikk fra Soria Moria-erklæringen følges opp.

Men i Arbeiderpartiets rekker er det nå få som har lyst til å snakke ut åpenlyst om denne saken. Å gjentatte ganger kritisere egen regjering åpenlyst koster. Nå er det ønsker om å legge denne saken bak seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere