NA24.no

Tomme minibanker

Sist oppdatert:
Køene vokser foran landets minibanker. Sjekk hvilke banker som etterfyller kontanter.

Fra mandag kan det bli umulig å bruke bankkort i butikk eller minibank. Folk hamstrer penger, og nå er de første minibankene allerede tomme.

- Noen av våre minibanker er gått tomme, opplyser informasjonssjef Rune Sjøhelle i Nordea.

NA24 - din næringslivsavis

- De begynner å gå tomme på de mest trafikkerte stedene. Etter hvert som nyheten sprer seg tar folk ut mer penger enn normalt, bekrefter Marit Giske i DnB NORs konsernkommunikasjon.

Nordea fyller opp sine minibanker, og det gjør også Sparebank1, mens DnB NOR ikke gjør noe for å etterfylle sine over 500 minibanker landet over. Fokus Bank melder at de har tatt høyde for pengehamstringen, og etterfyller så godt de kan.

Full stopp
For Kari og Ola Nordmann er i ferd med å hamstre penger i tilfelle det blir full stopp i Bank-Norge fra og med mandag. Da trapper Finansforbundet opp streiken med å ta ut bankansatte, og arbeidsgiveren svarer med lockout. Det betyr full stopp i minibanker, betalingsterminaler, nettbanker og bankfilialer. De eneste betalingsmidlene som gjelder er kontanter eller sjekk.

- Vi har registrert mellom rundt 30 prosents økning i minibanker og bankfilialene, sier Anders Bigseth i DnB NOR til NA24.

- Vi anbefaler ikke folk å hamstre penger, men at man bruker fornuften og tar ut til normalt forbruk, sier Bigseth videre.

De vil ikke foreta noen ekstraordinær oppfylling av minibankene.

- Vi har sikkerhetsrutiner som skal følges, også i en konfliktsituasjon. Det er et visst antall utkjøringer av penger som ikke kan overskrides, forteller han.

Tomme banker
Men folk hører ikke etter. Ved flere minibanker rundt om i Oslo sentrum er køene i ferd med å bli lange og etter kvitteringene som ligger og slenger rundt minibankene er det ikke små beløp folk tar ut, og bankkunder NA24 har snakket med, forteller om flere tomme minibanker. Det samme opplyser bankkilder.

- Det er helt klart økning i uttak fra minibanker. Det som skjer, er at vi på vanlig måte vil fylle minibankene frem til arbeidstidens slutt. Men etter det er det slutt, sier direktør for personmarked i Sparebank1 til NA24.

Han vil ikke si om de har gått tomme. Det vil derimot informasjonssjef i Nordea, Rune Sjøhelle.

- Noen av våre minibanker er gått tomme, men vi fyller opp, sier Sjøhelle, men også han advarer folk mot å hamstre penger.

- Jeg var som privatperson og handlet mat i går og hørte at det har vært mye kontantuttak. Og du kan jo bruke kortet ditt i butikk frem til søndag, legger han til.

Åpen bank i morgen
I Postbanken har de ennå ikke registrert tomme minibanker, men vil ikke garantere for hvor lenge det gjelder.

- Det er flere kunder i minibankene og postkontorene. Foreløpig har vi penger i minibankene og postkontorene, men vi kan jo gå tomme, sier Line Fredriksen i Posten.

Hos dem er det fortsatt mulig å ta ut penger i morgen.

- Vi er den eneste banken som er åpen i morgen og regner med at det blir køer, legger hun til.

For de som håper at postkontorene er et smutthull for å få ut penger, må de tro igjen. Også hos dem blir alle banktjenester rammet fra og med mandag.

Tvungen lønnsnemnd
Men det spørs hvor lenge det blir full stopp i Bankkort-Norge. Sist gang det var bankkonflikt var i 1976.

Den gangen ble det tvungen lønnsnemnd etter tre dager, men da var bankkort, betalingsterminaler og nettbanker et fremmedord og sjekkhefte et vanlig innslag i håndvesken. Fra flere hold spekuleres det i om det vil bli situasjonen nå også. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vil neppe la det gå 15 dager før han griper inn, slik som i streiken til Akademikerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere