NA24.no

Banket gjennom lønnsnemnd

Sist oppdatert:
Finansforbundet er fly forbanna, etter at Bjarne Håkon Hanssen stanset bankkaoset.

Klokken 16 mandag ettermiddag blir det avholdt et ekstraordinært statsråd. Da foreslås det å løse konflikten med tvungen lønnsnemnd.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen oppfordrer samtidig partene til ikke å iversette den varslede opptrappingen, men gjenoppta arbeidet så raskt som mulig. Begge partene har lovet å følge oppfordringen, dermed vil banktjenestene fungere som normalt mandag.

Samfunnsmessige konsekvenser
Avgjørende for regjeringen har vært å unngå de forventede samfunnsmessige konsekvensene ved en fullstendig stegning av finansbransjen.

- Etter en samlet vurdering har vi kommet frem til at dette taler for at tvisten blir løst uten ytterligere opptrapping, sier Hanssen.

- Fly forbannet
- Jeg er fly forbanna fordi arbeidsgiverne lykkes i å spekulere i tvungen lønnsnemnd. Jeg lurer på om vi egentlig har en reell streikerett i vår næring, sier en opprørt Jorunn Berland i Finansforbundet på pressekonferansen etter det hurtig innkalte møtet hos arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen søndag.

- Regjeringen griper inn i et forhandlingsområde og avbryter en fullt lovlig arbeidskamp. Dette innebærer at ansatte i finanssektoren fratas retten til å bruke streik som kampmiddel, så lenge arbeidsgiverne svarer med lockout. Det er provoserende, sier hun og legger til at det er oppsiktsvekkende at en rødgrønn regjering stopper en konflikt så raskt.

- Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) har åpenlyst spekulert i at en lockout fra deres side ville ende med tvungen lønnsnemnd. Det er respektløst av arbeidsgiverne å skyve ansvaret for denne konflikten over på myndighetene. Nå fikk de gjennomslag for sin strategi, raser hun.

Arbeidsgiverne fornøyde
På den andre siden av bordet, hos Finansnæringens Arbeidsgiverforening, møtes derimot den nye utviklingen med glede.

- For publikums og samfunnets del er vi fornøyde med at vi slapp de konsekvensene en opptrapping ville gitt, sier Jan Asker i Finansnæringens Arbeidsgiverforening.

Asker vil allikevel ikke gå med på at de har spekulert i lønnsnemd.

Kunne blitt bankkaos
Lørdagens møte mellom partene ble resultatløst, noe som fikk arbeidsministeren til å kalle partene sammen på nytt for å unngå lockout og streik for 16.000 bankansatte fra mandag morgen. - Det er statsråd Hanssen som selv har tatt initiativet, bekrefter seniorrådigiver Gro Ørsal i Arbeids- og inkluderingsdxepartementet overfor NA24.

Fra mandag morgen hadde Finansforbundet varslet opptrapping av den pågående streiken innen finassektoren. 6000 forsikringsansatte, oganisert i Finansforbundet har streiket siden 1. juni.

Mandag skulle drøyt 1600 sparebankansatte tas ut i streik. Finansnæringens Arbeidsgiveroganisasjon (FA) har svart med en knallhard lockout av 15.000 bankansatte. Hadde lockouten og streiken blitt iverksatt, ville samtlige av landets banker blitt stengt mandag.

Lockout- og streikevarselet førte til fullstendig bank-kaos over hele landet fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere