NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen. (Scanpix)

69 telefonsamtaler presser rentesjefen

Sist oppdatert:
- Kommer flere måneder tidligere.

Mandag er Norges Bank ute med sin siste oppdatering av Regionalt nettverk.

Informasjonen fra disse ringerundene vektlegges i stor grad når Norges Banks foretar sine pengepolitiske vurdergeringer.

Bedre enn ventet
I januar ventet bedriftene i Regionalt nettverk at veksten i produksjonen ville avta svakt det neste halve året. Informasjonen innhentet i slutten av april indikerer at produksjonsveksten har vært noe sterkere enn bedriftene så for seg i januar. De samlede markedsutsiktene ser også ut til å være bedret litt siden januar.

I januar planla bedriftene å øke sysselsettingen de neste 3 månedene. De rapporterte i april at utviklingen i sysselsettingen hadde vært om lag som ventet. Kapasitetsutnyttingen ser ut til å ha økt noe fra januar.

Spår høyere rente
Dermed kan disse ferske tallene, som er mer oppløftende, bidra til å øke sannsynligheten for et rentehopp.

Men det kommer neppe på rentemøtet som skal holdes torsdag.

Her ventes det at styringsrenten fortsatt vil bli holde på 1,5 prosent - som er nivået Øystein Olsen kuttet den til ved forrige korsvei.

- Vi forventer at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent på torsdag, men vi tror at rentebanen vil bli revidert opp på møtet i juni, og forventer første renteheving i første kvartal neste år, melder Kari Due-Andersen hos Handelsbanken Capital Markets.

Heller ikke DnB tror at rentehoppet vil komme nå.

- Den store norske begivenheten denne uken er rentemøtet torsdag. Her er det ventet at Norges Bank holder renten uendret på 1,5 prosent, men ordlyden i pressemeldingen vil bli nøye tolket, for å spore eventuelle endringer i vurderingen av styrken på oppsvinget i norsk økonomi, skriver Kjersti Haugland i DnB Markets morgenrapport.

Men de tror imidlertid at man ikke må vente til neste år.

- Den sterke jobbveksten bidrar likevel til å styrke vår tro på at Norges Bank reverserer marskuttet allerede i august.

Nordea peker på at rentehoppet kan komme et halvt år før Norges Banks renteprognose, som tilsier uendret rente frem til midten av neste år.

- Nyhetene etter det tilsier kanskje en noe tidligere renteøkning, men langt fra nok til å flytte renteøkningen mer enn ett år fram, melder Eric Bruce.

- Uendret rente er fullt ut priset inn og signalene Norges Bank gir vil avgjøre om det blir noen markedsreaksjon. Norges Bank vil nok si at forbrukstallene har vært på den sterke siden, men vil neppe gi signaler om vesentlig endret rentesyn. Skulle noen spørre om det på pressekonferansen vil Norges Bank si at de ikke vurderte andre alternativer enn uendret rente. Får vi rett, burde det ikke skje mye i markedet, skriver han.

Ringerunde
Norges Bank etablerte høsten 2002 et regionalt nettverk bestående av bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet. Norges Banks Regionalt nettverk foretas gjennom telefonsamtaler med et begrenset utvalg kontakter.

I perioden 23.-27. april 2012 ble det gjennomført telefonsamtaler med et begrenset utvalg kontakter i Norges Banks regionale nettverk. Samtlige regioner deltok, og 69 bedrifter fra privat sektor ble intervjuet. Samtalene fokuserte på utviklingen i produksjon og sysselsetting siden januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere