*Nettavisen* Økonomi.

70 boliger tvangssolgt

Foto: Bjørn Inge Jartun Rødfoss

Stor kredittkortgjeld gjør at flere må tvangsselge boligien.

15.01.13 18:51

Hurtigvoksende kredittkortgjeld trekkes fram som én av hovedårsakene til økningen i tvangssalg.

På Romerike ble 70 boliger tvangssolgt i fjor, skriver Romerikes Blad.

Denne økningen er bare toppen av isfjellet.

Før gjeldssakene kommer så langt, jobber nemlig flere aktører med å finne løsninger og betalingsordninger mellom partene. Det dokumenteres klart og tydelig gjennom antallet begjæringer om tvangssalg av fast eiendom og borettslagsleiligheter. Dette økte fra 771 i 2011 til 904 i 2012, altså med over 17 prosent.

– Hovedprinsippet er at vi forsøker alt for å få gode ordninger alle parter kan leve med, sier advokat Kristen Sverre Fari til Romerikes Blad.

Rask og stor økning
Jessheim-advokaten brukes fast av Øvre Romerike tingrett i forbindelse med begjæringer om tvangssalg. Og la det være sagt med en gang: Det mangler ikke på oppdrag for verken ham eller de øvrige advokatene som er tilknyttet tingrettene i forbindelse med denne tematikken. Se bare her:

I 2010 var det 753 begjæringer om tvangssalg av fast eiendom og borettsleiligheter i Øvre og Nedre Romerike tingrett. Det endte med 73 tvangssalg.

I 2011 holdt tallene seg relativt stabile på henholdsvis 771 begjæringer og 67 tvangssalg.

I 2012 økte antallet begjæringer til 904 og tvangssalg til 70.

Voksende kredittkortgjeld
Hurtigvoksende kredittkortgjeld trekkes fram som én av hovedårsakene til økningen.

– Alle vet at kredittkortgjeld er dyrt, men ikke alle klarer å unngå det, sier Fari.

– Misligholder du dette, så er rentesatsene opp mot 20 prosent. Det blir raskt sendt til inkasso, slik at det løper på mye omkostninger. Det er ofte den typen gjeld som ligger til grunn for tvangssalg, poengterer han.

Han har også opplevd en økning i oppdragsbunken fra Øvre Romerike tingrett. Mens han i 2010 fikk 48 oppdrag og gjennomførte ti tvangssalg, hadde tallene økt til henholdsvis 68 og 16 i fjor.

– Når vi tvangsselger, er det som regel i forståelse med saksøkte. På det tidspunktet ser mange at det er den gunstigste løsningen, sier Fari.

– Kredittkortgjeld er én mulig grunn til tvangssalg. Men bildet er sammensatt og årsakene mange, sier advokat Torkil Jan Røseid, som også brukes fast av Øvre Romerike tingrett.

Fortvilte mennesker
Advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin DA i Lillestrøm brukes fast av Nedre Romerike tingrett til oppdrag av denne typen.

Han møter ofte fortvilte mennesker som sliter med å beholde hus og hjem fordi de ikke klarer å betjene gjeld eller husleie. Tvangssalg av borettslagsleiligheter skyldes ofte at husleie ikke betales.

– I de aller fleste tilfeller finner man løsninger slik at boligen kan beholdes. Det kan være refinansiering, at man får lån et annet sted eller at det inngås en avtale mellom partene om nedbetaling av gjeld, sier Lundin.

Ifølge advokaten takler folk begjæring om tvangssalg forskjellig. Mange er løsningsorienterte og finner måter å beholde boligen på. Andre samarbeider og er opptatte av å få høyest mulig pris for boligen. Men det er også noen som rett og slett gir opp.

– Jeg har sett huseiere som slutter å betale regninger. I stedet hoper uåpnede konvolutter seg opp, sier Lundin.

Advokaten ønsker ikke å spekulere i hvorfor antallet begjæringer om tvangssalg økte i fjor.

– Det får være opp til andre å vurdere om folk lever over evne. Hittil har lånerenta vært lav. Man kan jo lure på hvordan det skal gå om renta stiger, sier Christian Lundin.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.