*Nettavisen* Økonomi.

70 milliarder kroner har forduftet

Den virtuelle valutaen bitcoin har fått verdien sin kuttet med to tredeler på et år. Foto: George Frey

Alle trodde det skulle vokse inn i himmelen.

04.12.14 21:06

Fredag markerer vi ettårsdagen for toppen til verdisettingen til den digitale valutaen Bitcoin.

Den dagen var verdien av én bitcoin satt til 1240 dollar.

Det oppsto en enorm hype rundt fenomenet, og folk flokket seg til valutaen som mange så på som en solid investering.

Det skulle være inflasjonssikkert i en tid der pengetrykkingen var enormt høyt - og transaksjonskostnadene var minimale.


Dessuten kunne det være anonymt, det gikk utenfor bankvesenet - og det var en herlig måte å stikke unna verdier på. En stadig tiltagende adopsjon fra både nettbutikker og fysiske butikker gjorde at dette bare kunne gå én vei.

70 milliarder forduftet

Nå - et år senere - er verdien barbert til 370 dollar.

Til tross for at det har vært en Bitcoin-inflasjonen, med en økning i mengden fra 12,1 til 13,57 millioner digitale mynter i sirkulasjon, har den nominelle totalverdien blitt redusert fra 15 til 5 milliarder dollar. Verdier for 10 milliarder dollar - over 70 milliarder kroner - er på papiret borte.

Nedgangen skjedde allerede et par uker etter toppnoteringen, etter at Kina - som var av de største brukerne - forbød veksling i lokal valuta.

Den største aktøren knelet

Knappe to måneder senere kom det et enormt slag i magen på valutaen da det viste seg at den definitivt største børsen for Bitcoin - Mt.Gox - hadde mistet alle pengene til sine brukere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Verdiutviklingen på Bitcoin det siste drøye året.


Det er fortsatt uklart om det var ren svindel eller at de hadde så dårlig sikkerhet at de selv hadde blitt frastjålet mesteparten av sine eiendeler. Tyveriet utgjorde uansett rundt seks prosent av alle Bitcoins i sirkulasjon på tidspunktet, og tilliten til systemet ble utsatt for en solid prøve.


Bortgangen av Mt.Gox hadde likevel mindre langsiktige konsekvenser enn mange trodde, og en rekke andre børser sto klare for å ta over.

Siden den gang har kursen gått opp og ned, i stor grad påvirket av av mindre kriser i selskaper som ikke har fulgt reglene. Det har også vært varierende nyheter om Bitcoin kan - eller ikke kan - bli ansett som en lovlig valuta.

Liten lovlig brukerbase

En av de store utfordringene for Bitcoin har vært at selv om pengene på mange områder har hatt legitime bruksområder, har valutaens anonymitet gjort den svært populær til lyssky transaksjoner.

En ny rapport om Bitcoin klarte i utgangspunktet bare å identifisere 108 legitime selskaper som kunne håndtere betaling (på engelsk) med Bitcoin fordelt over 35 land - og at prisen på Bitcoins i stor grad har blitt påvirket av mengden medieomtale.

Teorien er hovedsaklig at markedsverdien på titalls milliarder dollar kommer av kombinasjonen av forventet fremtidig vekst, og bruk til skjulte transaksjoner.

Men også her har det skjedd ting. I løpet av det siste drøye året har det vært flere ganske høyprofilerte aksjoner mot såkalte «dark web»-markedsplasser, der omsetningen i stor grad har pågått med Bitcoin.


Dette har skapt både dårlig PR, og ikke minst færre brukersteder for de som har ansett Bitcoin som et effektivt betalingsmiddel for blant annet narkotika på det høyprofils svartemarkednettstedet «Silk Road».

- Bitcoin er en fascinerende innovasjon, som gjennom sine tekniske muligheter har et potensial til å drive frem forandringer i vår forståelse av finansielle systemer og hva som er penger. Men tiden vil vise om fordelene vil bli større enn utfordringene, og om adopsjonen vil bli utbredt eller forbli begrenset til smale nisjer og den lysskye økonomien, konkluderer rapporten som har gått gjennom verdiutviklingen på Bitcoin.

Står nå overfor lakmustesten

Selv om Bitcoin nå har lagt bak seg et enormt turbulent år, er det flere som nå mener at valutaen nå står overfor sin virkelig store prøve.

Gullprisen er dramatisk redusert de siste par årene, oljen stuper - og det samme har viktige metaller som sølv, kobber og platina gjort den siste tiden. Samtidig har Bitcoin holdt seg relativt stabilt i verdi de siste tre månedene.

Bitcoin har også blitt stadig mer populært blant russere som ser rubelen forvitre i verdi, og som dermed ser på dette som en stadig tryggere plassering av verdier enn

Venture-kapitalisten Tim Draper har investert solid i Bitcoin den siste tiden, og blant annet kjøpt opp store mengder valuta som den amerikanske staten har solgt unna. Han sier han vil kjøpe enda mer.

- Jeg har stor tro på bitcoin, og jeg tror det kommer til å bli en av de viktigste teknologiene som har kommet i vår livstid, sa han nylig til Bloomberg, og sa at han ville satse enda mer på teknologien, og at han særlig tror på den i land som nå forsøker å vokse seg ut av fattigdom.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag