*Nettavisen* Økonomi.

700 Rec-ansatte kan miste jobben

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Solselskapet vurderer å rømme Norge.

28.09.11 10:39

Det er full krise i det som var et av prestisjeprosjektene i norsk industri. Tøff konkurranse fra asiatiske produsenter og lavere subsidieordninger, har fått solcelle-selskapet REC til å gå i bakken.

Styret i solenergiselskapet Renewable Energy Corporation ASA (Rec) har nå vedtatt å starte en prosess, inkludert formelle drøftinger med tillitsvalgte, for å vurdere permanent nedstengning av deler av produksjonskapasiteten i Norge. «På bakgrunn av fortsatt svake markedsforhold og utsikter til betydelig negativ kontantstrøm, vurderer REC permanent nedstengning av produksjonskapasiteten i den eldste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya, i den multikrystallinske waferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik», heter det i meldingen.

Sender aksjen opp
Investorene har sittet på gjerdet og ventet på at REC-ledelsen vil foreta seg noe for å få orden på elendigheten. Derfor steg faktisk kursen på REC-aksjen i etterkant av den fatale meldingen.

Etter 20 minutters handel var REC-aksjen opp 0,15 prosent i noen minutter, men aksjen dro seg så tilbake. Før lunsj var aksjekursen til selskapet ned hele 5,2 prrosent til 6,21 kroner.

Så langt i år har imidlertid utviklingen vært begredelig. Selskapet, hvor Stein Erik Hagens Orkla er hovedeier, har falt utrolige 63,46 prosent så langt i år. Dermed er verdier på hele 11,3 milliarder borte fra selskapet så langt i år.

Sjekk REC-kursen her:

Nå rammes de ansatte
Nedstengningen, som nå planlegges, utgjør rundt 775 megawatt med årlig kapasitet av wafere eller 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

700 ansatte er ventet å bli påvirket av den potensielle nedstengingen.

Tidligere her det blitt kjent at Rec vil stoppe produksjonen i Glomfjord, noe som kom på toppen av nedskjæringer på Herøya og stenging i Narvik.

LES OGSÅ: Sjokktall for Rec - nå ryker norske jobber

Satser i utlandet
Produksjonen vil fortsette på de nyeste multikrystallinske waferfabrikkene på Herøya (650 MW årlig kapasitet) samt på monokrystallinske waferfabrikken i Glomfjord (300 MW årlig kapasitet). Rec jobber intenst med å bedre driften og redusere kostnadene ved disse fabrikkene, og positiv kontantstrøm er fortsatt hovedkriteriet for videre drift.

Den integrerte wafer-, celle- og solcellepanel fabrikken (700 MW årlig solcellepanelkapasitet) i Singapore samt silisiumsfabrikkene i USA (19.000 tonn årlig kapasitet) fortsetter å produsere med full kapasitet.

- Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Dette har derfor vært en vanskelig avgjørelse. Vi jobber nå hardt for å gjenvinne konkurransekraft på de gjenværende norske anleggende. Med disse utfordrende markedsforholdene er det også tilfredsstillende å se den positive utviklingen for våre virksomheter i USA og Singapore. Det gir oss en solid posisjon for fremtiden, sier konsernsjef Ole Enger.

Varslet av Hagen
Stein Erik Hagen eier indirekte cirka 10 prosent av aksjene i Rec, gjennom sin eierpost i Orkla.

I juli signaliserte han til Dagens Næringsliv at det ville komme endringer.

- Når bedrifter ikke genererer kontanter, så sier det seg selv at man må legge ned, sa han da.

De siste årene har han måttet se at verdiene virkelig har gått den veien høna sparker.

Fra å ha vært det nest mest verdifulle selskapet på Oslo Børs har aksjen dundret ned med over 90 prosent, til en markedsverdi på kun 6,5 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.