*Nettavisen* Økonomi.

7000 uten strøm

– Det er unntakstilstand på Romerike, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund.

26.01.11 12:53

For øyeblikket er 7.000 husstander uten strøm på Romerike. Årsaken er begrenset tilgang på strøm – dermed på strømmen rasjoneres i seks kommuner. Disse er Aurskog-Høland, Fet, Nes, Nittedal, Skedsmo og Sørum, skriver Romerikes Blad.

Årsaken er at to av tre trafostasjoner ikke fungerer.

Snart forsvinner strømmen i området rundt Kjellerholen i Skedsmo og Strøm og Slattum i Nittedal. Noen kunder i Fet vil også miste strømmen, ifølge siste melding fra Hafslund.

– Klokka 11 vil de som har vært uten strøm på morgenen få tilbake strømmen. Da kobler vi nye kunder fra. Situasjonen endrer seg hele tiden, og vi må kontinuerlig vurdere hvor mange kilowatt-timer vi må ned med, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund.

Etter en forbrukstopp klokka ni, kunne Hafslund koble noen kunder tilbake.

Her er strømmen koblet fra

Klokken 11.35 er 5.849 kunder strømløse på Romerike:

  • Fet: 1.258 kunder
  • Nittedal - 742 kunder
  • Sørum: 1.337 kunder
  • Skedsmo - 2.512 kunder
  • De som nå er uten strøm i dette området, vil være det i maks tre timer.

– Vi vurderer makssituasjonen på strøm fortløpende, og foretar sannsynligvis en ny omkoblin i 14-15-tiden, sier Morten Schau.

Mange henvendelser
Det er hektisk ved Hafslunds driftssentral på Smestad i Oslo for øyeblikket.

- Vi får mange henvendelser, særlig fra næringskunder som vil foreta en styrt avvikling når de mister strømmen, sier Morten Schau.

Ifølge informasjonssjefen er dette en situasjon de er drillet på, og de har i løpet av morgentimene oppbemannet kraftig for å kunne svare på alle henvendelsene.

Jobber på spreng
De tre transformatorene som forsyner Nedre Romerike med strøm står inne på Frogner transformatorstasjon i Sørum kommune. For øyeblikket fungerer kun en av tre transformatorer. Det er Statnett som har ansvaret for transformatorene, og kommunikasjonssjef Irene Meldal forteller at de nå jobber på spreng for å utbedre feilene.

– Vi oppdaget feilen i natt, og en lang periode gikk det greit, på grunn at det lave strømforbruket om natten. Utover morgenen hadde ikke den ene transformatoren kapasitet til å dekke alt, derfor foretok vi en styrt utkobling, sier Meldal.

Ifølge Meldal er det sannsynlig at feilen på transformatorene skyldes gårsdagens kabelfeil.

- Men vi kan ikke si noe sikkert om dette ennå, sier hun.

- Situasjonen vi har nå er en rullerende sonevis utkobling. Situasjonen kommer ikke av mangel på strøm i markedet generelt, men forsyningsproblemer på grunn av skader på to av tre transformatorer hos Statnett, presiserer Truls E. Jemtland, informasjonssjef i Hafslund Produksjon og Varme

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag