706.000 nordmenn fikk finanskrisebonus

Foto: TV2 Interaktiv

Har tjent 3,2 milliarder på å være kloke sparere.

01.04.11 12:32

Ferske tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at de litt over 700.000 nordmennene som sparer i aksjefond har hatt pen avkastning på sparepengene de siste tre årene.

Hovedårsaken er at de hadde is i magen i tiden etter finanskrisen.

- Oslo Børs falt 64 prosent fra mai til slutten av november 2008. De aller fleste fondssparere beholdt likevel sine spareavtaler i aksjefond under og etter finanskrisen. Gjennom spareavtalene alene har nordmenn tjent anslagsvis 3,2 milliarder kroner i perioden fra januar 2008 til desember 2010, sier administrerende direktør i VFF Lasse Ruud.

Fra 16,8 til 20,5 milliarder
Verdipapirfondenes forening gjennomfører hver høst en undersøkelse om antall spareavtaler blant alle sine medlemmer. Disse viser at nordmenn i gjennomsnitt har spart 470 millioner kroner i måneden via spareavtaler de siste tre årene. I perioden fra januar 2008 til desember 2010 har nordmenn kjøpt aksje– og kombinasjonsfond for 16,8 milliarder kroner.

- Ved utgangen av 2010 var verdien av alle disse månedlige sparebeløpene blitt til 20,5 milliarder kroner, en avkastning på 3,2 milliarder kroner. Dette til tross for at det fortsatt er cirka 15 prosent igjen til at verdensindeksen er tilbake til nivået fra årsskiftet 2007/2008 og det er 20 prosent igjen til at Oslo Børs er på samme nivå som toppen i mai 2008, sier Ruud.

Han peker på at folk som som prøver å treffe bunn eller topp i aksjemarkedet løper stor risiko.

- Det fine med spareavtaler er at de reduserer risikoen over tid. En annen stor fordel er at spareavtaler virker disiplinerende. Det er psykologisk enklere å sette penger i aksjemarkedet når det er gode tider. Samtidig er det ofte krevende å manne seg opp til å sette inn større beløp i perioder med kursfall. En spareavtale bidrar til at du automatisk fortsetter sparingen gjennom både gode og dårlige tider, sier Ruud.

Historisk adferdsendring
Da verdens aksjemarkeder lå på sitt høyeste sommeren 2007, hadde nordmenn 96 millioner kroner i aksjefond. Nå er tallet 105 millioner kroner.

Ruud mener det har skjedd en historisk atferdsendring hos norske sparere. Han forteller at tiden etter finanskrisen skiller seg radikalt fra perioden etter dotcom-boblen sprakk på begynnelsen av 2000-tallet. Den gang tok norske privatpersoner mer ut av aksjefond enn de satte inn, og mistet derfor noe av oppturen som kom i årene etter.

- Under og etter finanskrisen har vi imidlertid kunne lese en klar atferdsendring i våre tall. Godt hjulpet av sine faste spareavtaler har norske småsparere denne gangen vist disiplin og langsiktig tankesett i sin spareadferd. Det høster de nå inn på, sier Ruud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.