NA24.no

Slik lages pengene dine

Sist oppdatert:
Trykking av penger har alltid fascinert folk. NA24 har møtt de med lisens til å lage penger, sjekk ut bildeserien.

Les NA24 på mobil

Bak dørene i Norges største pengebinge, blir NA24 tatt i mot av bevæpnede vakter i den kjølige og industrielle resepsjonen. Norges Bank-kvartalet midt i Oslo sentrum er det bygget i Norge med mest penger, men samtidig også det best bevoktede.

NA24 - din næringslivsavis

Etter en rutinemessig legitimasjonskontroll blir NA24 ført gjennom en kontrollsluse før ferden ender på seddelsjefens kontor.

- Vi forsyner bankene med de sedlene de trenger. Det er etterspørselen som styrer seddelpressen, sier Leif Veggum, assisterende direktør i avdelingen for kontante betalingsmidler.

Leif Veggum foran bildet av 1000-lappportrettet av Edvard Munch som ung.
Leif Veggum foran bildet av 1000-lappportrettet av Edvard Munch som ung.

Han understreker at pengemengden i Norge ikke øker bare fordi seddelpressen i Norges Bank trykker penger hver eneste dag.

- Det er først når pengene kommer i omløp at de får verdi, inntil da er de bare blanketter laget av bomullspapir, sier han.

Sedler er egentlig bare et bevis på at man har en tilgodelapp på et konkret beløp hos Norges Bank, valøren av sedlene viser hvor stor kjøpekraft hver enkelt seddel har.

- Per i dag er det norske sedler for 44.217.998.425 kroner i omløp rundt om i verden, men mengden varierer hele tiden etter hvert som bankene leverer inn og henter ut sedler, sier Veggum.

Den seddelvaløren som det er flest av er 1.000-kronerseddelen. Hele 27,8 millioner 1.000-lapper var ute i omløp ved årsskiftet. Den mye brukte 200-lappen kom på en god andre plass med hele 27,7 millioner sedler. 500-lappen og 100-lappen hadde henholdsvis 21,6 og 21,3 millioner sedler i omløp i samme periode, mens det var rundt 17,5 millioner 50-kronesedler.

Verdiløse penger
De som jobber på trykkeriet i Norges Bank er ikke som andre trykkere. For dem er sedlene de jobber med bare en grafisk trykt blankett.

- For meg er disse pengene kun ”verdiløse” blanketter. Vi driver et trykkeri på lik linje med for eksempel et avistrykkeri, det eneste som er annerledes er sluttproduktet, sier trykkerisjef Jan Erik Johansen.

Jan Erik Johansen foran portrett av Peter Christen Asbjørnsen som pryder 50-lappen.
Jan Erik Johansen foran portrett av Peter Christen Asbjørnsen som pryder 50-lappen.

Jan Erik Johansen og resten av de rundt 20 ansatte i Norges Banks trykkeri ligger ikke på latsiden.

- Vi trykker rundt 85 millioner blanketter i året, eller sedler om du vil. Seddelverdien varierer i alt fra 50.- til 1.000- kronesedler, alt ettersom hvilket behov bankene har. Verdien på disse blankettene når de kommer ut i omløp vil variere etter hvilke valører som er produsert, men for produksjonen i 2005 ligger det på rundt 38 milliarder i året, sier han.

Møysommelig arbeid
Trykkerisjefen forklarer at pengetrykking ikke er noen rask prosess.

- Det er en lang prosess fra de håndlagede kobberstikkene laget av Norges Banks egne grafikere leveres, til trykksylindre er ferdig og settes i rotasjonspressen. Det kan ta opp til tre måneder å bare lage selve kobberstikket, sier han.

Men prosessen med ut utforme sedlene stopper ikke med grafikk og fine bilder. Alle norske sedler er utstyrt med ekthetselementer som gjør at man kan identifisere en ekte seddel. Det er lagt inn flere elementer som kan sees med det blotte øye, og en rekke andre man ikke ser.

Blant de elementene man kan se på seddelen er den holografiske metallisk stripen, vannmerke, sikkerhetstråden og stripe med perlemorseffekt.

- I tillegg til ekthetskriteriene er alle norske sedler trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gir en spesiell ”følelse” som skiller seg fra kopier på vanlig papir og gjør dem vanskeligere å kopiere, sier Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere