*Nettavisen* Økonomi.

72-åring tiltalt for NAV-svindel i millionklassen

MILLION: Den eldre herremannen skal ha svindlet til seg omtrent 1 million kroner gjennom flere stønadsordninger over flere år. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Om kort tid begynner en stor NAV-svindelsak i Oslo tingrett. En 72-årig mann er tiltalt for å ha svindlet til seg over 1 million kroner.

Den eldre Oslo-mannen risikerer inntil seks års fengsel for den påståtte svindelen.

Ifølge tiltalen skal han over flere år ha unngått å opplyse at han hadde arbeid eller inntekt ved siden av ytelsene.

Dette har totalt medført at han urettmessig skal ha fått 1 million kroner i sykepenger, rehabiliteringspenger og arbeidsavklaringspenger. (AAP).

Mannen er også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring til en offentlighet myndighet.

Den tiltalte mannen har høy risiko for å bli domfelt, skal vi tro statistikken. Det er kun 2 av 100 anmeldte for trygdesvindel som blir frifunnet i retten.

Tiltaltes advokat har ikke besvart Nettavisens flere henvendelser.

Få anmeldelser

Ifølge et anslag NAV tidligere har utarbeidet svindles det årlig for omtrent åtte milliarder kroner. Imidlertid er det kun 2 prosent av det antatte svindelbeløpet som ender med anmeldelse.

Nettavisen.Økonomi har skrevet flere saker om trygdesvindel og misbruk av NAV-ordninger. De senere årene har det vært et fallende antall anmeldelser, og det anmeldes for mindre beløp enn tidligere.

– Nav anmelder færre mens utbetalingene går opp, er ikke det et tegn på at NAV avdekker for lite svindel?

– Nei, ikke slik vi oppfatter det. Ut fra våre analyser ser nedgangen ut til å skyldes at kontrollmetodene og forebyggingsmulighetene er blitt bedre, sa direktør i NAV Kontroll, Ole Johan Heir til Nettavisen.Økonomi

Ikke bekymret

NAV-direktøren er heller ikke bekymret for at etaten avdekker mindre trygdesvindel enn tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

NAV-DIREKTØR: Sigrun Vågeng er direktør for Arbeids- og velferdsetaten (Nav). Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

– Velferdsordningene er basert på tillit og etterkontroller. Det er alvorlig når noen som er arbeidsføre og har inntekt forsøker å utnytte ordningene, og disse bør merke seg konsekvensene slike valg kan gi, sa arbeids- og velferdsdirektør, Sigrun Vågeng.

NAV lover å slå til hardere ved hjelp av hyppigere kontroller, mer informasjon fra sosiale medier og bruke internett mer i kontrollarbeidet.

Det er spesielt ytelsene dagpenger og arbeidsavklaringspenger som utpeker seg som ordningene det svindles mest fra i løpet av året.

De siste tre årene er det anmeldt trygdesvindel for 585 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.