NA24.no

110 milliarder borte

Sist oppdatert:
Nesten hver femte krone er skrelt vekk fra oljeselskapene på Oslo Børs siden oljeprisen var på topp 9. august.

Les NA24 på mobil

- Jeg tror bunnen er nådd for oljeselskapene på Oslo Børs, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen ble notert til drøye 78 dollar fatet 9.august for Nordsjøolje. Siden har prisen vært i fritt fall, og har vært notert under 60 dollar fatet. Det er det største prisfallet i på hele 15 år.

Se video

Store papirtap
13 av oljeselskapene på Oslo Børs har tapt til sammen hele 110,4 milliarder kroner i i markedsverdi i samme periode som oljeprisen har falt.

Sjekk hvor mye oljeselskapene har tapt her (pdf).

Markedsverdien på disse oljeselskapene var 9. august på 652.984 millioner kroner, 22. september var de samme selskapene verdt 542 604 millioner kroner.

- De store selskapene kan tåle en større nedgang i oljeprisen. De kan tåle en oljepris helt nede i 20 dollar fatet uten at det ødelegger lønnsomheten, sier Bjørgan.

De store er tryggere
Flere analytikere NA24 har snakket med tror dette rammer de små oljeselskapene mest. De store oljeselskapene er mer robust selskaper som har fundert sine ramme på et sterkere fundament.

- Dette har minimal innvirkning for de store oljeselskapene. Heller ikke så viktig for de nasjonale oljeselskapene. Men prisfallet er veldig viktig for mindre lete- og produksjonsselskapene og de private små selskapene, sa Morgan Stanley analytiker Ole Slorer til NA24 fredag.

Støtte
Slorer får støtte av Bjørgan i ABG Sundal Collier.

- Dette store fallet rammer de små oljeselskapene mest. Disse selskapene har kjøpt haleproduksjon og mindre felter den siste tiden, og har dermed hatt større kostnader enn hva de store selskapene har investert i sine felter, sier Bjørgan.

Slorer mener slike store tap av inntekter må ha en virkning på investeringsviljen.

Bjørgan mener nedturen merkes på forskjellige måter, men at bunnen er nådd.

Sjekk NA24s egen olje-og råvareside her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere