NA24.no

Slik blir skatten din

Sist oppdatert:
Hva skjer med skatten din når statsbudsjettet legges frem fredag? NA24 har spurt ekspertene.

KALKULATOR:Regn ut toppskatten

Toralf Eidem er skatte- og finansrådgiver i Norsk Privatøkonomi i Trondheim forventer ikke de helt store skattebombene for folk flest når statsbudsjettet kommer ut fredag.

Regjeringen, som består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, har varslet skatteøkninger og at skattenivået skal tilbake til 2004-nivå. Men hvordan skatten vil slå inn for de med normale til noe rett over normale inntekter, er enda helt ukjent.

NA24 - din næringslivsavis

Forrige gang regjeringen la frem et statsbudsjett, på en kjøl bygget på Bondevik-regjeringen, fikk de så ørene flagret av LO. Gerd-Liv Valla var svært kritisk til den sosiale profilen i budsjettet.

Eidem tror ikke på at det blir dramatiske endringer i hvordan skattesystemet blir innrettet for folk flest, men mener at det vil bli skatteskjerpelser for de fleste av oss.

Ingen toppskattendringer
Det har blitt spekulert i om innslagspunktet for toppskatt trinn to, den såkalte kakseskatten, vil senkes og at innslagspunktet for toppskatt trinn én blir hevet. I dag er innslagspunktet på trinn én 394.000 kroner, mens kakseskatten slår inn på 750.000 kroner.

- Jeg tror ikke det blir en endring på innslagspunktet. Blir det ikke noen endring vil dette være en skatteskjerpelse. For den som tjener 394.000 kroner , og vil få en lønnsvekst i 2007 på ca. 4,5 % vil det bety en skatteskjerpelse på rundt 1.500 kroner i året, sier Eidem til NA24.

Dersom det ikke blir endring av innslagspunkt nummer to, kan skatteskjerpelsen bli på fire tusen kroner i året hvis inntekten er på 750.000 kroner og lønnsøkning på 4,5 prosent i 2007, mener Eidem.

- Det er mitt stalltips, sier Eidem til NA24.

Økes minstefradraget?
Eidem trekker også frem minstefradraget, som han tror vil bli hevet. Dermed skjermes de med lavere inntekter.

- Men endres ikke det, blir det en skatteskjerpelse på 800 kroner for vanlige lønnsmottakere, sier Eidem til NA24.

For de med inntekter på rundt 500.000 kroner tror Eidem det vil bli en skatteskjerpelse på et par til tre tusen kroner per år etter statsbudsjettet. Dette betyr altså at man går tilbake til 2005-nivå.

- Det vil spise vekk kjøpekraft, og det er det man ønsker. Men man ønsker å gjøre det uten at det synes for mye. Men det blir interessant om det blir tatt igjen med de som har normale inntekter eller de med større, sier Eidem som tror at de med over middels inntekt må bære største delen av skatteskjerpelsene.

Opp med toppskatt
Gry Nilsen, leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, sier til NA24 at de fleste regner med at toppskatten skal opp.

- Men de kan ikke øke den øverste satsen på 12 prosent. De kan gjøre noe med innslagspunktet, for eksempel bare ha ett. Men jeg har ingen lekkasjer, sier Nilsen til NA24.

Hun peker også på at det er relativt kjent at det kommer innskjerpinger i forhold til formuesskatten.

Aksje og aksjefond
- Det du har spart opp på livrente er skattepliktig fra 2007. Det ligger an til at de gunstige verdsettelsene på aksje og aksjefond forsvinner. Det er også sannsynlig med en oppgang på ligningsverdien på boliger og fritidseiendommer, sier Nilsen.

Hun tror også spekulasjonene som begrensing av å ta ut innbetalt aksjekapital er sannsynlig.

Men Skattebetalerforeningens skatteekspert er usikker på om minstefradraget vil bli justert opp.

- Jeg er usikker på at de vil justere det så veldig mye, men det kan tenkes, sier Nilsen som peker på at de allerede har oppjustert dette mye de siste årene.

Skatteoppgang vil merkes mer
Når tallene kommer fredag, vil de fleste sammenligne med skatten for 2005, altså med grunnlag i ligningen som kommer i 2006. Men fra 2005 til 2006 har det vært en betydelig skattenedgang for flere. Dette statsbudsjettets endringer vil først tre i kraft i 2007.

Da kommer også effekten av at folk ser hvordan dette vil påvirke økonomien.

- Litt frem i tid blir det absolutt en skatteøkning å regne med. Man føler det på en måte på pungen til neste år, sier Nilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere