NA24.no

Røkke-milliardene renner inn

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Aker-systemet leverer milliardoverskudd.

Aker, industrikonglomeratet som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, meldte om milliardoverskudd for tredje kvartal i år.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet kunne presentere et driftsoverskudd på 3,4 milliarder kroner i årets første ni måneder. Dette er 50 prosent mer enn i fjor, melder selskapet i en resultatrapport fredag. Samtidig har ordrereserven økt til 152 milliarder kroner.

Kraftig fremgang
Selskapet kunne melde om driftsinntekter på 18,9 milliarder kroner mot 14,4 milliarder kroner samme periode året før. Driftsresultatet før avskrivninger endte på 1,03 milliarder kroner, noe som er en kraftig fremgang fra samme periode året før. Da meldte selskapet om 821 millioner kroner i overskudd.

Resultat før skatt endte på 807 millioner kroner i kvartalet, mot 601 millioner kroner samme periode året før.

Sterk ordrevekst
- Aker Kværner fortsatte å bedre sitt resultat, mens utviklingen i Aker Yards er preget av svakt resultat på et prosjekt, og lav kapasitetsutnyttelse i Frankrike. I de øvrige datterselskapene er endringene i resultat mindre, melder selskapet. Aker har store poster i Aker Kværner og de andre børsnoterte Aker-selskapene.

Etterspørselen etter konsernets produkter og tjenester er fortsatt stor, melder selskapet som trekker frem at ordrereserven økte fra 88 milliarder kroner ved utgangen av september i fjor til 152 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal i år.

Både Aker Kværner og Aker Yards har sikret seg flere store enkeltoppdrag i tredje kvartal 2006. Konsernets samlede ordrereserve økte med 30 milliarder kroner i tredje kvartal alene.

Les også: Imponerende av Røkke

Reduserer gjelden
Selskapet melder at Aker Kværner, datterselskapet som er børsnotert og der Aker er storaksjonær, skal refinansieres.

- Den positive utviklingen gjennom flere år og gode fremtidsutsikter har gjort det mulig for datterselskapet Aker Kværner å fremforhandle nye og gunstige låneavtaler, skriver Aker i sin rapport.

De nye avtalene vil være på plass i desember i år.

- Med den nye låneavtalene vil bruttogjelden i Aker Kværner og Aker-konsernet konsolidert bli redusert med omtrent 1 milliard kroner. Refinansieringen øker den finansielle fleksibiliteten betraktelig, melder selskapet i resultatrapporten.

Riggene i rute
Den siste tiden har det vært mye spekulasjon om de to sjettegenerasjons dypvannsriggene som Aker Drilling har under bygging.

Selskapet ble startet av Aker-systemet og eksterne investorer ble invitert til å delta i prosjektet. Den siste tiden har det blitt kjent at SeaDrill, med John Fredriksen, har kommet inn på eiersiden med rett over 10 prosent. Det har blitt spekulert om at selskapet er i spill, og store aktører som både Seadrill og amerikanske Transocean har vært nevnt som aktuelle tagere.

Aker Drilling melder om at byggingen av de to riggene går etter planen og at det jobbes med å få kontrakter på de to riggene enten i år eller tidlig neste år. Leveringen er planlagt til henholdsvis februar og oktober 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere