*Nettavisen* Økonomi.

80 millioner jobber i USA kan bli byttet ut med maskiner

Sjeføkonom i Bank of England, Andy Haldane, spår at flere titalls millioner arbeidsplasser i USA vil forsvinne. Foto: (Bank of England)

Arbeidstakere med lav lønn i fare for å bli byttet ut.

NEW YORK ( Nettavisen): 80 millioner mennesker i USA kan i nær framtid bli byttet ut med maskiner. Det mener sjefsøkonom Andy Haldane i Bank of England, ifølge Marketwatch.

Det tallet er enormt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

USA er trolig spesielt utsatt, ettersom det er mange jobber som fremdeles er inneffektive - sammenlignet med Norge, i alle fall - eller til og med overflødige.

Mange tjenester utføres fremdeles gjennom telefonsamtaler mellom kundebehandlere og kunder, eksempelvis hos strømleverandører, mens det mange steder i verden kan gjøres over internett.

At 80 millioner jobber i USA kan bli borte, bør likevel være en vekker også for nordmenn. Per oktober var det i USA 143 millioner arbeidstakere utenfor jordbruksindustrien.

Ifølge Haldane er det de lavtlønte som er mest utsatt.

- Dette kan øke inntektsforskjellene ytterligere, advarer han.

Samtidig poengterer økonomen at større grad av automatisering gjerne også fører til nye industrier og nye arbeidsplasser.

- Men jo smartere maskinene blir, jo mindre plass blir det igjen til menneskelig arbeidskraft, sier Haldane.

Et eksempel på dette kan være kjøretøy, som nå er i ferd med å bli selvgående. Hvor lang tid tar det før sjåføren blir overflødig i en taxi?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag