85 personer har mer penger enn halve verdens fattige befolkning

TIL SALT I MATEN: Med en formue på 68,7 milliarder dollar troner den amerikanske superinvestoren Warren Buffett ikke overraskende høyt oppe på Forbes' amerikanske rikingliste, bare slått av Bill Gates.

TIL SALT I MATEN: Med en formue på 68,7 milliarder dollar troner den amerikanske superinvestoren Warren Buffett ikke overraskende høyt oppe på Forbes' amerikanske rikingliste, bare slått av Bill Gates. Foto: Nati Harnik (Scanpix)

Gapet mellom fattig og rik har aldri vært større.

Gapet mellom rike og fattige i verden øker i et galopperende tempo, advarer hjelpeorganisasjonen Oxfam. De har regnet ut at verdens 85 rikeste i 2014 sitter på en formue som tilsvarer hele formuen til halve verdens fattige befolkning tilsammen.

Beregningene er basert på Forbes' årlige milliardæroversikt. På Forbes 400 figurerer navn som Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison, Mark Zuckerberg, Larry Page, Steve Ballmer og Rupert Murdoch.

3 mill. kroner i minuttet

I fjor opplevde verdens 85 rikeste at deres formue økte med 500.000 dollar - mer enn 3 millioner norske kroner - hvert minutt, ifølge Oxfam.

Her er noen av kontrastene de peker på i sin rapport:

  • Av jordas befolkning bor sju av ti i land der gapet mellom fattig og rik er større enn det var for 30 år siden.
  • Siden finanskrisen har antallet dollarmilliardærer mer enn doblet seg. I den samme perioden har minst en halv million mødre dødd i barnefødsel.
  • Hver dag blir 100 millioner mennesker presset inn i fattigdom fordi de må betale for helsestell.
  • Uten tiltak vil det ta 75 år å oppnå likelønn mellom menn og kvinner.


Ødeleggende

Ifølge Oxfam påvirker de økte forskjellene i verden oss alle; de ødelegger økonomisk vekst, fører til økt kriminalitet og knuser håpet og ambisjonene til milliarder av mennesker som er fanget på bunnen av pyramiden.

En av verdens rikeste, Microsoft-gründer Bill Gates, tok under et norgesbesøk i fjor til orde for at verdens rike land bør investere mer i land med lite og middels inntekt - i Afrika sør for Sahara og i Asia.

- Å starte med for eksempel 10 milliarder dollar, vil være en bra ting, sa Gates blant annet på et frokostmøte med Civita i november.

I NORGE: Bill Gates på norgesbesøk og i frokostmøte med Civita i fjor. Microsoft-gründeren bruker mye av sin tid og penger til bistand. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)



Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.