NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Fire år etter at ordningen med arbeidsavklaringspenger ble innført, hadde NAV bare klart å få 15 prosent ut i arbeid, mens 40 prosent har havnet på uføretrygd.
Fire år etter at ordningen med arbeidsavklaringspenger ble innført, hadde NAV bare klart å få 15 prosent ut i arbeid, mens 40 prosent har havnet på uføretrygd. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

85 prosent uten jobb etter fire år på NAVs «superstøtte»

Resultat av ordninger som ikke har fungert, mener NAV.

I starten av 2010 ble det som følge av NAV-reformen innført en ny støtteordning som skulle erstatte tre tidligere stønadsordninger: Attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad.

Den nye ordningen fikk navnet Arbeidsavklaringspenger (AAP), og er en tidsbegrenset ordning som overtar etter primært utløpt sykemelding eller andre helserelaterte ordninger.

Ved innføringen av ordningen ble 162.309 personer overført til ordningen.

I fjor høst ble det slått alarm da 68.200 av disse personene fortsatt gikk på ordningen - et halvt år før den tidsbegrensede ordningen gikk ut.

Frykten ble at et stort antall mennesker ville ende opp uten andre muligheter enn sosialtrygd, og at resten ville bli uføretrygdede.

Kun 15 prosent har fått jobb

En ny rapport fra NAV beskriver hvordan en da gikk i gang med et intensivt arbeid med å få avklart situasjonen til disse brukerne.

Nå viser fasiten at 51.000 personer i februar fortsatt var på AAP i februar. 27.100 personer av disse hadde fått utvidet perioden med utbetalinger gjennom en unntaksbestemmelse som følge av at NAV ikke kom i mål med sitt arbeid innen fristen i februar.

NAVs egen statistikk viser at av de 162.309 personene som ble overført til arbeidsavklaringspenger da ordningen ble innført, var det 15 prosent som hadde kommet tilbake i arbeidslivet.

NB! Dobbeltdekning med personer som både er i arbeid og mottar stønader gjør at summen av de tre nederste radene blir høyere enn 100 prosent.

Til sammenligning ble hele 40 prosent var overført til uførepensjonsordninger.

31 prosent enten fortsatt var på ordningen - eller i en kombinasjon av arbeid og arbeidsavklaringspenger. Dette er personer som enten har fått utsatt frist til juni, eller som har hatt avbrudd i utbetalingene (for eksempel på grunn av utenlandsopphold), og dermed har igjen noe av sin fireårsperiode.

Har advart mot dette

Kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV sier at resultatet har vært omtrent som forventet.

Kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt.

- Dette er veldig preget av hvilke grupper som kom inn på ordningen. Vi hadde tre ordninger som ble omgjort til én, og de ble «konvertert» inn i 2010. Den ene gruppen var såkalte tidsbegrenset uføre (TU). Dette var personer som oppfylte kravene til uførepensjon, men hvor en ikke ønsket å innføre en var uførepensjon i håp om at situasjonen ville endre seg. Disse har i stor grad gått til uførepensjon. Mange av disse hadde gått ganske lenge på TU før de begynte på AAP, og for disse ble nok ordningen litt som et venterom, sier Åsholt.

Han understreker likevel at rundt fire prosent av disse er tilbake i arbeid, og 15 prosent er delvis i arbeid, og at dette er bedre enn at alle ble uføre.

- Så hadde du gruppen som var på rehabiliteringspenger, som var en ordning som var ganske pasifiserende. De kunne gå i mange år uten at det skjedde mye, og de kom i liten grad i direkte kontakt med arbeidslivet. At relativt få fikk jobb, var sånn vi hadde forventet, sier han.

Den siste gruppen har det derimot gått bedre med.

- De som kom fra attføringspenger, som var den mest arbeidsrettede løsningen, har langt bedre resultater, påpeker kunnskapsdirektøren.

- Totaltallene kommer i stor grad av at det kom mange inn i ordningen som egentlig oppfyllte kravene til uførepensjon. Og så har vi gitt en del en utvidelse av ordningen i håp om at en kan kommer over i jobb. Det er bedre enn å blindt innfør uførepensjon som er veldig kostbart for samfunnet.

Har klart å snu trenden

Kunnskapsdirektøren mener at en i en overgansperiode har sett konsekvensen av tidligere ordninger som ikke har fungert etter intensjonen.

- Ja, det kan du gjerne si, og vi ser at vi får bedre resultater med jevnere og bedre oppfølging. Nå har NAV gått gjennom 160.000 saker på ganske kort tid, og det ahr vært et omofattende arbeid, for vi skal være sikre på at folk oppfyller kravene og at alle andre muligheter er testet ut.

- Vi ser nå at tallene er mye bedre for nye personer som går inn i ordningen. Stadig færre går over til uførepensjon, hvor tallene nå viser 18 prosent. Vi ser at jo senere en kom inn i AAP, jo lavere er sannsynligheten for uførepensjon. Mange kommer helt eller delvis tilbake i arbeid eller utdanning. Det vi ser er at ordningen nå endelig begynner å fungere som den var ment, konkluderer NAV-direktøren.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere