87.000 selskaper kan få skattesjokk

Ugland House (R), which houses the office of the Cayman Islands' largest law firm Maples and Calder and is the registered office of some 18,000 companies, on Grand Cayman Island

Ugland House (R), which houses the office of the Cayman Islands' largest law firm Maples and Calder and is the registered office of some 18,000 companies, on Grand Cayman Island Foto: (Scanpix)

Finanskrisen har skapt store bølger på Cayman.

04.10.09 22:44

Caymanøyene i Karibien har, i motsetning til de fleste av sine naboøyer, bygd opp økonomien som et skatteparadis og ikke en stor turistdestinasjon.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om de selvsagt også får sin andel turisme til de palmekledte øyene, er det faktum at de aldri har skattlagt verken personlig inntekt, eiendom, selskapsresultater eller kapitalgevinster som har gitt dem de store gevinstene.

Det utrolige gunstige nullskattregimet gjør at de tjener gode penger på for eksempel administrative avgifter når selskap vil registrere seg som hjemhørende i landet og så videre. En flat avgift på 3000 dollar i året, eller 17.400 kroner er alt selskap med selv milliardomsetning må betale myndighetene. Imidlertid kan det være at dette ikke lenger er nok.

Presset av finanskrisen
Caymans status som skatteparadis er nemlig kommet under press, som følge av den globale finanskrisen. Mens krisen har betydd lavere inntekter for øyriket, har ikke landets myndigheter villet minske offentlige utgifter, noe som har skapt store problemer for statsfinansene. Det skriver The New York Times i dagens utgave.

Da landet ble truffet av en orkan i juni, ble den samlede effekten av dette og finanskrisen at turismen til øyene nesten tørket helt inn, og sørget for at statsbudsjettet ligger an til et underskudd på 100 millioner dollar, i stedet for et lite overskudd. For et land med et statsbudsjett på kun 800 millioner dollar er et slikt underskudd enormt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skatteparadis er sjelden de mest populære statene blant andre land, da de sørger for at land med mer normale skatter taper statsinntekter. Dermed må landene ofte be rike skatteflyktninger og bedrifter registrert i landet om lån, hvis uhellet først skulle være ute. Finanskrisen har ikke akkurat gjort denne typen lån enklere heller, men landet har i klart å hente inn 60 millioner dollar (348 millioner kroner) i lån fra utlandet.

Kontroversielt ultimatum
Imidlertid har utenriksdepartementet i Storbritannia, som kan legge ned veto mot forslag om å låne penger grunnet Cayman-øyenes status som en del av det britiske samveldet, kommet med et kontroversielt ultimatum: De ytterligere 284 millioner dollarene myndighetene har sagt at de trenger må hentes inn gjennom reduserte offentlige utgifter – eller økt skatt.

Dette har blitt en brannfakkel for landet som huser over 87.000 banker, hedgefond og andre selskap som ønsker å unngå å betale en krone til deres eget lands myndigheter.

Jobber febrilsk
Lederen for Caymans myndigheter, W. McKeeva Bush jobber nå febrilsk for å finne en løsning på problemene, presset av selskapseierne på den ene siden og britene på den andre.

Den siste tiden har myndigheter over hele verden begynt å samarbeide om å skvise ut skatteparadis som Caymanøyene, og om krisen får flere land til å rammes på samme måte kan det være at tiden med helt skattefrie tropeparadis snart er en saga blott.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.