NA24.no

Norge gasser på

Sist oppdatert:
Norsk gass kan bli fremtiden for EU.

Ambisiøse klimareduksjoner og redusert energiimport til tross. Norsk gass har en fremtid i EU, mener Norsk Industri.

- EU satser mye på å redusere sin importavhengighet, og det er i utgangspunktet dårlige nyheter for Norge, sier Knut Baumann i Norsk Industri til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

EU la nylig frem forslag til ny europeisk energipolitikk, og ambisiøse klimagassreduksjoner er kjernen i EU-kommisjonens forslag.

Unionens energiforsyninger skal forurense mindre, europeerne skal redusere importavhengigheten og stå for mer av sin egen energiproduksjon. EU vil forplikte seg til 20 prosent reduksjon i klimagassene i samme periode.

Redusere utslipp
Er det da plass til forurensende norsk gass i EU?

- De analysene de har gjort viser at de vet at fossile brensel kommer til å utgjøre en stor andel av den totale energimiksen. Det kommer neppe nye brukbare alternative energikilder på en god tid, og man aksepterer at man må bruke fossile brensel, men samtidig redusere utslipp, sier Baumann.

Fra 2020 har EU som mål at alle nye kullkraftverk og gasskraftverk skal være nær utslippsfrie og i nær fremtid setter de i gang en rekke demonstrasjonsprosjekter, som må demonstrere at de er miljømessig og økonomisk bærekraftig i en femårsperiode. Det er ikke gjort i en håndvending.

- Men de trenger et betydelig økonomisk gjennombrudd som gjør at dette er interessant, sier han.

Lobber for Norge
Dermed kan det være rom for europeiske penger i de norske gasskraftprosjektene på Tjeldbergodden, Kårstø og Mongstad. Noe regjeringen også har lobbet for. Senest da statsminister Jens Stoltenberg var på offisielt besøk i Tyskland før jul. Da hadde han energisamtaler med både Angela Merkel og toppsjefen i den tyske gassgiganten E.on Ruhrgas.

- De sier helt klart at disse demonstrasjonsprosjektene også kan gjøres i samarbeid med land utenfor EU. Da vet vi at de tenker på Norge, forteller Baumann.

- Det ligger i kortene at CO2-rensing vil være en forutsetning. Hvis vi stokker bena riktig, og har viljen til å koble oss på det og utnytte det kommisjonen har kommet med, ligger det muligheter for Norge der. Jeg ser synergieffektene av et mer ambisiøst CO2-håndteringsprogram i EU. Det er viktig for norsk industri og norske myndigheter å henge seg på, legger han til.

Mindre import
Også målet med å gjøre seg mer importuavhengig, tror Baumann at det ligger muligheter for Norge. Flere tilfeller av gasskutt fra Russland det siste året, gjør at unionen leter desperat etter løsninger for å redusere sin avhengighet av importert energi, særlig gass. Ren kullkraft er en av mulighetene.

- Det har lenge vært kjent at EU seiler i uttrygt farvann. Første gang jeg jobbet i Brussel for ti til tolv år siden ble det sagt at importavhengigheten vil stige til 70 prosent i 2030. EU erkjenner at Norge har en veldig spesiell tredjelandsposisjon, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere