NA24.no

Industrien mangler folk

Sist oppdatert:
Industrien sliter med å skaffe arbeidskraft, men det legger liten demper på produktiviteten.

Produksjonsvolumet og kapasitetsutnyttelsen i industrien er på vei opp, viser konjunkturbarometeret fra SSB. Samtidig vokser sysselsettingen, og flere kommer i arbeid.

NA24 - din næringslivsavis

Det siste er i ferd med å bli et problem for industrien, for tallet på industriledere som melder at ressursvansker er avgrensende for produksjonen er merkbart høyere enn i 2005. Problemet er økende og særlig tydelig når det gjelder mangel på kvalifisert arbeidskraft.

Høyere priser
Flere industriledere oppgir også at mangel på råstoff eller kraft kan bremse stemningen i industrien. Ifølge SSB kan det virke som at et høyt innenlandsk produksjonsvolum fører til fører til en økning i produksjonskostnadene for flere bransjer, samtidig som det faktum at kineserne støvsuger markedet etter innsatsvarer, som for eksempel metall, forsterker denne utviklingen.

Men ressursvansker til tross, det ser ikke ut til at det legger en merkbar demper på stemningen, skriver SSB i konjunkturrapporten for fjerde kvartal. Den sesongjusterte konjunkturindikatoren for industrien viser en oppadgående kurve.

Positive utsikter
Svært mange industriledere oppgir at fremtidsutsiktene, i det minste på kort sikt, er positive. Forventninger om høyere markedspriser er en vesentlig årsak til dette.

SSB melder at større investeringsvilje innenfor disse bransjene vil gi høyere produksjonskapasitet på noe lengre sikt. Behovet synes å være størst innenfor produksjonen av kjemiske produkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere