NA24.no

9 år siden sist: - I dag skjer det!


Den amerikanske sentralbanken avslutter i dag sitt to dager lange pengepolitiske møte, og rentebeslutningen offentliggjøres kl 20.00 norsk tid. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea tror på første renteheving på 9 år.
Den amerikanske sentralbanken avslutter i dag sitt to dager lange pengepolitiske møte, og rentebeslutningen offentliggjøres kl 20.00 norsk tid. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea tror på første renteheving på 9 år. Foto: Nordea
Sist oppdatert:
- I dag skjer det! Første renteheving i USA på 9 år

Slik innleder Nordea Markets analytiker et notat i forkant av dagens rentemøte i den amerikanske sentrlbanken Federal Reserve (Fed).

- Dagens høydepunkt er rentemøtet i den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, skriver analytiker i Nordea Markets Joachim Bernhardsen.

Perioden med nullrenten går mot slutten og dagens renteøkning er første lille steg mot en normalisering i pengepolitkken.

- En renteøkning i dag synes nesten sikkert, markedet priser inn 78% sannsynlighet for en økning. Spenningen i dag er dermed i stor grad rettet mot sentralbankens nye prognoser for fed funds renten og hvilke signaler som blir gitt om tempoet på renteøkninger fremover, skriver Nordea-økonomen i sin morgenrapport onsdag.

Vil ikke gå for raskt frem

Nordea venter at Fed vil heve rangen for fed funds renten med 25bp til 0,25-0,50%.

- Fed ønsker nok ikke en for rask tilstramming av de finansielle forholdene så budskapet blir trolig at de vil gå rolig fram med renteøkningene. En nedjustering av Feds forventninger til fed funds renten fremover vil være en måte å signalisere at Fed ikke har det travelt med å heve renten, skriver Bernhardsen.

Viktig om veien videre

Handelsbanken deler Nordeas tro på renteøkning.

- Like viktig som selve beslutningen i dag blir Feds forventninger for veien videre. Den forventede styringsrentebanen fra september (median) innebar at renten ville settes opp til mellom 1,25 og 1,5 prosent til neste år og ende på 3,5 prosent på lengre sikt. Det blir interessant å se hvordan Fed nå eventuelt har endret sine prognoser for renten på 1-3 års sikt, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere