NA24.no

Her er kongens bursdagsgaver

Sist oppdatert:
Kong Harald får en samisk rap og gaver for hundretusener på 70-årsdagen. Sjekk listen.

Kongen får samisk rap og firstemmig trommespill fra Modum i Buskerud. Fredag overfører TV 2 70-årsjubilantens «hemmelige» festforestilling. NA24 kan allerede i dag avsløre deler av innholdet.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag hedres kong Harald med en festforestilling på Oslo rådhus i anledning monarkens 70-årsdag.

Millionforestilling
Oslo kommune står for selve mottakelsen, som har et budsjett på en halv million kroner.

Regien er, som seg hør og bør, ved Bentein Baardson, mens Nora Ibsen er produsent. Baardsson er en mann for de store anledninger - 1994 regisserte han åpningsseremonien på Lillehammer, i fjor satt han opp Per Gynt foran foran Sfinksen på Giza-platået utenfor Kairo. DnB Nor, Telenor og Statoil spleiser på produksjonskostnadene.

Dessuten bidrar hver av våre 19 fylkeskommuner med hver sin opplevelsesgave, i form av et maks tre minutter langt innslag under forestillingen, og kostnadene varierer, etter hva NA24 forstår, fra noen titusen til over hundre tusen kroner per fylkesbidrag.

Samisk rap fra Finnmark
Finnmark sender den samiske rapper­en Nils Rune «Slincraze» Utsi.

«Slincraze» er håndplukket av Musikk i Finnmark.

- Verdens tøffeste rapper, skryter Trond Magne Henriksen ved Finnmark fylkeskommune overfor NA24.

- Jeg gleder meg. Det er en stor ære å få opptre for kongen. Dette hadde jeg aldri drømt om å få oppleve, sier 16-åringen fra Kautokeino til den samiske avisen Sagat.

Her kan du høre hva «Slincraze» har å by på!

Unger fra Troms
Troms fylkeskommune har gitt det ærefulle oppdraget med å more kongen på hans store dag - eller to dager ettermæle for å være helt presis ettersom monarken fyller år allerede på onsdag.

Selve showet skal være med barn og unge, og «skal være med å vise et lite knippe av fremtiden vår».

– Vi fikk forespørsel i desember av Bentein Baardsson som har hovedansvaret for showet sammen med Nora Ibsen, og det er veldig morsomt og en skrekkblandet fryd å få en såpass spesiell forespørsel, sier Odd-Halvdan Jakobsen ved Ungdommens kulturmønstring til Harstad Tidende.

Brudepar fra Sogn og Fjorden
Sogn og Fjordane fylkeskommune forærer kongen vår et rykende ferskt brudepar til han 70-årsfest.

Brudeparet Kristine Mardal frå Sandane og Ole Vegard Hage frå Utvik i Stryn kommer til Oslo rådhus med et bunadskledd brudefølge på rundt 65 personer, skriver Sunnmørsposten.

Også kveding frå Hornindal står på programmet, opplyses det.

«Eg er overtydd om at dei vil få ei nær og god oppleving av fylket vårt på denne måten. Eg trur kongeparet vil bli imponert over det dei får sjå», sier fylkesordfører Nils R. Sandal i en pressemelding.

Farger fra Hordaland
Hordaland fylkeskommunes bidrag til festen er forestillingen «Fargespill», som er et show med sang, dans og musikk fra alle deler av verden, skriver BA.

Denne forestillingen ble første gang produsert for Festspillene i 2005, og de som er med i forestillingen er barn og unge fra mange ulike nasjoner og kulturer.

«Fargespill»er satt samme av «Ve no velkommen med æra» (trad./Geirr Tveitt). «Huldra i Grovanipa» (trad./Ole Hamre) og «Sisters» (trad. Ole Hamre).

Trommer fra Buskerud
Tenåringene Alexander Gewelt, Trym Gjermundbo, Ole Martin Thorset og Mattis Moviken i gruppen Mato Quartet skal spille firstemt for kongen under fredagens jubileumsforestilling.

Det spesielle er at det ikke eksisterer andre instrumenter enn trommer i kvartetten.

- Det er vel også derfor vi ble plukket ut som eneste innslag fra Buskerud, sier guttene til Bygdeposten.

I tillegg til gavene fra fylkeskommunene, har det tidligere blant annet blitt avslørt at foket, ved Stortinget, vil forære kong Harald en statue i 70-årsgave.

Kongens bursdag feires fra onsdag og til og med lørdag.

Både kong Harald og dronning Sonja fyller 70 i år. Kongen 21. februar, og dronningen 4. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere