NA24.no

- Dop kan være ufarlig

Sist oppdatert:
Forbudte narkotiske stoffer kan være helt harmløse, ifølge en rapport.

Siden forbudte narkotiske stoffer kan være fullstendig harmløse er det ikke behov for å demonisere dem, konkluderer en fersk britisk rapport.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge rapporten passer ikke de britiske narkotikalovene i forhold til målet. De burde rives i filler til fordel for et system som gjenkjenner at alkohol og røyking kan skade mer, skriver The Guardian.

RSA Commission on Illegal Drugs står bak rapporten. Et panel akademikere, politiker, narkotikaarbeidere, journalister og en politimann har forfattet studiet. De anbefaler at narkotikaloven endres.

Moralsk panikk
Panelet hevder at dagens lov er dannet på grunnlag av moralsk panikk, der store pengesummer blir kastet bort på nytteløse forsøk på å stanse tilgang i stedet for å gå etter de kriminelle nettverkene bak narkotikastrømmen.

Panelet seg for seg at loven mot narkotika heller blir en lov mot forbudte substanser og at man lager et system som indekserer substanser etter hvor skadelige de er, hvor også alkohol og tobakk er indeksert.

Kjernen i rapporten er at avhengighet behandles som et sosialt problem og et helseproblem i stedet for et kriminelt problem.

Funker ikke
Britiske politikere reiser bust etter at rapporten ble publisert, men får til svar:

- Nåværende politikk fungerer ikke og må fikses.

Rapporten hevder også at bruken av forbudte narkotiske stoffer ikke trenger å være mer skadelige enn bruken av alkohol kan være.

Kan håndteres
- Det blir bevist at de fleste som bruker narkotika kan bruke det uten å skade seg selv eller andre. De kan, med andre ord, håndtere bruken, noe som betyr at harmløs bruk av narkotika ikke bare er mulig, men vanlig, står det i rapporten.

Panelet hevder at dagens narkotikapolitikk sender folk som ikke burde vært der i fengsel. Det ser for sg en narkotikapolitikk som likner mer på alkohol- og tobakkloven, som forsøker å regulere bruken i stedet for å forby den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere