NA24.no

Verdensmester i eiendomsrett

Gjett hvilket land som har verdens beste beskyttelse av eiendomsretten?

(NA24-KOMMENTAR): En ny undersøkelse, 2007 International Property Rights Index, viser et enorm sprik i ulike lands beskyttelse av eiendomsretten.

På toppen av listen finner vi Norge, som altså har verdens beste beskyttelse av eiendomsretten, ifølge denne undersøkelsen. Nummer to er Nederland. Også de andre nordiske landene ligger nær toppen.

Av de 70 landene som er rangert, kommer Bangladesh på bunnen. Imidlertid mangler flere land som trolig ville kommet svært dårlig ut, for eksempel Nord-Korea og Cuba.

Når det gjelder regioner, står eiendomsretten sterkest i Vest-Europa og Nord-Amerika, og svakest i Latin-Amerika, Russland, Øst-Europa og Afrika.

Eiendomsrett og velstand
Undersøkelsen viser også en klar sammenheng mellom sterk eiendomsrett og høy levestandard.

Man kan ikke uten videre fastslå at sterk eiendomsrett skaper økonomisk fremgang. Det kan jo også være motsatt: At rike land tenderer til å utvikle sterkere beskyttelse av eiendomsretten.

Det kan være. Men beskyttelse av eiendomsrett har fått økende oppmerksomhet som en viktig faktor for å skape økonomisk fremgang, ikke minst inspirert av arbeidet til økonomen Hernando de Soto fra Peru.

I mange land er for eksempel det juridiske grunnlaget for boligeiendom så uklart at det i praksis er umulig å ta opp boliglån for store deler av befolkningen. Og hvis det er fare for at bedrifter blir nasjonalisert, vil private nøle med å investere i et land. Hvis man ikke stoler på at domstolene vil beskytte eiendomsretten, oppnår man ikke en trygghet som gjør at handel fungerer effektivt.

Grader av eiendomsrett
Absolutt eiendomsrett finnes ikke i noe land. Skatt er et eksempel på en begrensning i eiendomsretten. Men det er et enormt sprang fra land hvor eiendomsretten prioriteres høyt, til land hvor makthaverne vilkårlig beslaglegger hus og virksomheter.

På venstresiden er det mange som mener at hvis eiendomsretten kommer i konflikt med demokratiet, må demokratiet gå foran.

Hvis man med det mener at et demokrati for eksempel skal kunne ilegge skatt og i spesielle tilfeller ekspropriere grunneiendom, er det bare de meste ekstreme liberalister som vil ha innvendinger.

Men en nedprioritering av eiendomsretten utarter gjerne til vilkårlighet og maktmisbruk, manglende investeringer og økonomisk stagnasjon.

Vi skal glede oss over at eiendomsretten står sterkt i Norge. Det svekker neppe demokratiet heller.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Ikke helt sant om heltid
Valla uten selvinnsikt
Pressens losjevesen
Vil vi ha kvinnelige toppsjefer?
Barnelærdom om barnehager
Gratis lunsj i årevis
Latterlige journalister
Hu og hei på Oslo Børs
Mørkemann avlyser lønnsfesten
Ai, for en herlig kalddusj

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere