NA24.no

- Renten opp mange ganger

Sist oppdatert:
NA24-TV: Økonomene venter et nytt rentehopp denne uken. Og det kommer mange flere.

Veksten i norsk økonomi er sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn.

NA24 – din næringslivsavis

Derfor mener økonomene at det går mot en ny renteheving denne uken. Men de er ikke skråsikre.

- En gradvis normalisering
- I hovedsak venter vi en heving fordi arbeidsmarkedet er stramt, og at rentene fortsatt er relativt lave. De rentehevingene vi kommer til å se frem mot sommeren er snakk om en gradvis normalisering av rentene. Det er ingen dramatikk i dette, sier Terra Securities sin analytiker Jan Andreassen til NA24.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets mener det mest sannsynlige er en renteheving nå.

- De sterkeste argumentene finner vi i norsk økonomi som går veldig sterkt for tiden, og antagelig en god del sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn. Vi har også fått lønnstall som kanskje trekker litt oppover på lønns-anslagene, og varsler om at inflasjonen fremover kan ta seg opp, sier Aamdal.

- Kan være varsomme
Det er også flere argumenter som kan tale for at sentralbanksjefen kan falle på å vente litt, mener Aamdal.

- I første rekke er det at inflasjonen ved inngangen til året startet litt lavere enn de fleste hadde ventet. Også i valutamarkedet ser vi at markedet har reagert ganske markert på rentehevingen som kom i januar, og lagt seg på et litt sterkere nivå enn det den lå på i høst. Det trekker også i retning av at Norges Bank vil være litt varsomme med renteøkninger, og kanskje holder renten uendret til torsdag, sier Aamdal.

Handelsbankens makroøkonomer tror det kommer et nytt rentehopp denne uken.

- Hovedårsaken er et veldig stramt arbeidsmarked. Samtidig ser vi at inflasjonen er i ferd med å ta seg opp. Inflasjonen har ligget over sentralbankens bane i flere måneder nå, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

- Hever rentebanen
Torsdag kommer også sentralbanken med sin første inflasjonsrapport for året, og her venter de fleste økonomene at det kommer en oppjsuering av rentebanen. Grunnlaget for det er det er høy aktivitet og knallsterk vekst i norsk økonomi.

- Vi tror sentralbanken vil heve rentebanen med 25 basispunkter, sier Syed.

Handelsbanken mener perioden med hyperlav inflasjon ligger bak oss og at det er lenge siden vi har ligget så nær inflasjonsmålet. De peker på at prisstigningen over de siste seks månedene, sesongjustert, tilsvarer mellom 1.8 prosent og 1,9 prosent på årsbasis.

Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent.

- Fem rentehevinger til
Syed mener vi kan forvente fem rentehevinger til i år, inkludert den som kommer på torsdag. I Handelsbanken tror de sentralbankens styringsrente om ett år ligger på 5 prosent.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror renten blir satt opp nå fordi arbeidsmarkedet er stramt.

- Det går også mot en oppjustering av rentebanen, en ekstra på vårparten, tror Juel.

DnB Nor Markets mener Norges Bank vil heve rentebanen i to omganger, 25 punkter på denne ukens rentemøte og 25 punkter på neste.

- Om ett år tror vi styringsrenten vil ligge på 5,25 prosent, sier Aamdal til NA24.

- Provinsielt
Terra Securities tror renten ved utgangen av året ligger på 4,25 prosent.

- Vi har vært i stuss over økonomene kan tro at renten kommer så veldig opp i en verden preget av lave renter, og vi trolig står foran betydelige rentefall i verdens viktigste økonomi, USA, sier Andreassen.

- Det er litt provinsielt å tro at Norge skal sette sin egen kapitalkostnad, altså sin egen rente, litt løsrevet fra resten av verden. For øvrig er det priset inn i markedet i dag, markedet tror heller ikke på noen dramatisk renteoppgang i tiden fremover, sier Andreassen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere