NA24.no

Setter opp renten

Sist oppdatert:
Svein Gjedrem viser ingen nåde og hever renten. Sjekk hvor mye dyrere lånet ditt blir.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemte i dag å heve renten med 0,25 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed øker Norges Bank styringsrenten til 4 prosent. Samtidig heves rentebanen i 2007. Sentralbanken ser nå for seg en rente på 5 prosent ved utgangen av året, og en rentetopp i 2008 på 5,25 prosent.

Nederst i saken kan du regne ut hva renteøkningen betyr for dine lån.

Den siste rentehevingen fra Norges Bank kom i januar.

Styringsrenten, eller foliorenten, var inntil i dag 3,75 prosent, og har blitt hevet gradvis fra bunnoteringen på 1,75 prosent i mars 2004. På forhånd ventet de fleste analytikere at styringsrenten ville bli hevet med «en kvarting».

- Har vært i tvil
Norges Bank skriver i pressemeldingen at de har vært i tvil om de skulle heve renten i denne omgang.

- Renten ble sist økt i januar. Strategien i Pengepolitisk rapport 1/07 er at foliorenten bør ligge i intervallet 4 - 5 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 27. juni, betinget av at den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått. Hovedstyret har som et alternativ vurdert å holde renten uendret ved dette møtet, men har kommet til at det er riktig å øke renten.

- Som ventet
- Det var veldig som ventet. Man fjerner setningen med ”små og ikke-hyppige skritt” over til ”gradvis.” Så sikter de mot 4,5 prosent rente i juni, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Norsk Privatøkonomi til NA24.

Holvik sier at Norges Bank nå har økt tempoet for rentesettingen i 2007 i forhold til tidligere anslag. Rentebanen er dermed hevet noe opp, noe som også var forventet. Dessuten er toppunktet hevet fra 5,25 prosent i forrige rapport til 5,5 prosent i for renten i 2008 i denne rapporten.

- De ser for seg en noe høyere rente, og sikter seg litt høyere opp, sier Holvik, som forklarer en styring av kronekursen med dette.

Gradvis økning
Selv om Norges Bank inntil i dag har beholdt retorikken med «små, ikke hyppige skritt» har de satt opp tempoet i rentehevingene. Norges Bank hevet renten både i november, desember og januar.

I dagens pressemelding tar sentralbanken en dreining bort fra den tidligere retorikken.

- Forløpet for renten som skisseres i Pengepolitisk rapport 1/07, uttrykker hovedstyrets avveiing mellom hensynet til å bringe inflasjonen opp mot målet og hensynet til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting. I lys av denne avveiingen vil økningen i renten skje gradvis, slik at vi kan vurdere virkningene av renteendringer og annen ny informasjon om den økonomiske utviklingen, skriver Norges Bank.

- Må ta høyde
Finansminister Kristin Halvorsen sier i en kommentar at både dagens rentemøte og signalene i «Pengepolitisk rapport » er et varsel om fortsatte renteøkninger.

- Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansministeren.


Fredag kan du møte sentralbanksjef Svein Gjedrem i nettmøte hos NA24 klokken 13.00.

STILL DINE SPØRSMÅL: Spør Gjedrem om renten

Ekspertene forventet i forkant av rentemøtet av renten skulle opp.

LES MER: Gjør deg klar for rentehopp

HTML EMBED

Renteregner

%
kr
år
kr
Mnd År
Fyll ut tre av feltene og klikk ved det fjerde. Resultatet avrundes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere