NA24.no

Til kamp mot Lotteritilsynet

Sist oppdatert:
ABC Startsiden finner seg ikke i å bli redigert av Lotteritilsynet. De får full støtte fra Redaktørforeningen.

Lotteri- og Stiftelsestilsynets direktør, Atle Hamar, har i brevs form med trussel om dagbøter, fremmet krav om at norske nettsteder fjerner nettpekere til utenlandske gamblingsteder, skriver ABC Nyheter.

NA24 - din næringslivsavis

ABC Startsiden har seks til syv pekere i deres katalog over nettjenester som tilbyr pengespill.

Redaktøren tordner
- Vi liker særdeles dårlig at tilsynet forsøker å gå inn og redigere vår redaksjonelle flate. Vi liker dårlig forsøk på å sensurere oss. Og vi liker dårlig at det bare dumper et brev ned i postkassen uten at de har tatt kontakt med oss på forhånd, tordner administrerende direktør og ansvarlig redaktør i ABC Startsiden, Espen Udland.

Udland viser til at pekerne og katalogen de inngår i er et rent journalistisk produkt, og at det ikke på noen måte dreier seg om markedsføring, slik Lotteritilsynet legger til grunn.

- Startsiden er en seriøs aktør, og vi har i all den tid vi har eksistert hatt en katalog. Vi er opptatt av at vi skal kunne lede folk til mangfoldet på en ordentlig måte, sier ABC-redaktøren, til NA24.

Truet med dagbøter
Udland forteller at nettsiden Dinarena.no, som ikke har de økonomiske musklene ABC Startsiden har, tok vekk sine pengespill-pekere etter å ha fått det samme brevet. De fikk den samme trusselen om dagbøter pålydende 5000 kroner.

Men ABC Startsiden velger å ta kampen, og har satt advokat på saken.

- Høyst problematisk
- Dette er etter mitt syn høyst problematisk, sier assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, til NA24.

Han utdyper:

- Riktignok er det regler i lotteriloven og pengespilloven om markedsføring, men for det første er det spørsmål om dette er markedsføring. Jeg stiller med tvilende til om loven kan tolkes slik Lotteritilsynet gjør. Det er ingen betaling her, ingen kommersiell tjeneste eller betalt pr, det inngår som et element i et stort bibliotek som ABC Startsiden har laget og som jeg mener er det redaksjonelle konseptet, sier Jensen.

Avventer ny vurdering
Redaktørforeningen vil avvente Lotteritilsynets vurdering av tilsvaret fra ABC Startsidens advokat, før de eventuelt gjør noe mer enn å sette seg inn i og følge saken.

- Men hvis Lotteritilsynet har tenkt å gå løs på flere tilfeller hvor de mener redaksjoner formidler informasjon som de ikke liker, så kan det hende vi må se på det i en bredere sammenheng, sier Jensen, som mener loven i så tilfelle vil bli mer og mer foreldet.

- Det er en global verden, påpeker han.

Han mener kampen for å stoppe informasjon som er ulovlig i Norge men lovlig andre steder, er en kamp som vanskelig kan vinnes.

Skjerpet innsats mot nett-pengespill
Lotteritilsynets direktør Atle Hamar sier at de nå trapper opp innsatsen mot pengespill på nettet. Henvendelsen til ABC Startsiden inngår i denne satsingen.

- I dette ligger det klarere å definere hva som ligger i å «formidle, tilby og avholde» pengespill. Og det er jo spesielt denne formidlingen av pengespill som er aktuell her, sier Hamar til NA24.

Lotteritilsynet har i utgangspunktet kommet til at dette gjelder alt fra reklame og markedsføring til pekere på redaksjonelle nettsteder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere