NA24.no

Jubler for lønnstillegg

Foto: Ole Berthelsen (NETTAVISEN)
Sist oppdatert:
LO jubler etter det beste lønnsoppgjøret på 20 år. Se hva du får.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

Årets lønnsoppgjør mellom NHO og LO gir folk bedre kjøpekraft enn på 20 år. Men NHO-sjefen mener lønnsveksten er for høy.

NA24 - din næringslivsavis

Om det var tanken på en tidlig påskeferie, eller bare ren velvilje blant de to motpartene, som gjorde det er usikkert. Men for andre gang på 30 år ble det enighet i et såkalt mellomoppgjør, uten å gå om Riksmeklingsmannen.

Og det ble et godt resultat for arbeidstakerne. Gode tider i næringslivet, og et uvanlig godt arbeidsmarked var gode forhandlingskort for den ferske LO-lederen, Roar Flåthen.

Si din mening nederst i saken.

Beste på 20 år
Han kan komme tilbake til sine medlemmer med et oppgjør som gir en lønnsøkning på 4,5 prosent, det inkluderer et generelt timetillegg på 2,50 kroner og et lavtlønnstillegg på en krone. Legger man til en lav prisstigning, blir det mer å rutte med for norske arbeidstakere det neste året.

- Vi må 20 år tilbake i tid for å se en så høy reallønnsvekst, sier Flåthen til NA24.

Men på tross av et godt lønnsoppgjør, så ligger det godt under hva mange eksperter hadde spådd. SSB sine beregninger ligger på 5,5 prosent, og flere andre analytikere har ligget på nivåer rundt dette. Spørsmålet er hva det gjør med renten. Flåthen mener sentralbanksjefen har et ansvar pengepolitikken, utover bare renten, og må passe seg for at han ikke skaper problemer for konkurranseutsatt industri. Dette oppgjøret er ikke egnet for å bevege renten, skal vi tro LO-lederen.

Beveger ikke renten
- Jeg er veldig klar på at rammene vi har lagt ikke gir grunn for noen renteøkninger, sier han kort tid etter at forhandlingsresultatet er ble klart, sent torsdag kveld.

Han får støtte fra sin motpart.

- Det er ikke grunnlag for renteøkninger, sier Bergersen, som tror konkurranseutsatt industri skal klare dette lønnshoppet etter en god produktivitetsvekst det siste året. Men han er likevel ikke helt fornøyd.

- Det er en utfordring at vi i noen år nå har hatt en lønnsøkning som er høyere enn den våre handelspartnere har hatt. Vi må ikke presse lønningene så høyt at de utsetter konkurranseutsatt industri, sier han til NA24.

- Legger rammene
NHO-sjefen mener årets oppgjør er riktig, selv om det er høyt, nettopp på grunn av de forutsetningene som lå til grunn før oppgjøret. Rekordlav arbeidsledighet og gode resultater i norske bedrifter er gode kort på hånden for arbeidstakerne. Nå spørs det hvordan resten av arbeidslivet svarer på dette, særlig offentlig sektor.

- Vi forutsetter at dette legger rammer for de som kommer etter, sier Flåthen, og viser til den såkalte frontfagmodellen, som skal bestemme rammene for oppgjøret totalt sett, også offentlig sektor, som begynner å forhandle etter påske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere