Å miste lommeboka kan koste 600 ekstra

Foreløpig er det banken som tar støyten om noen misbruker ditt kontaktløse kredittkort, men nytt EU-regelverk kan skape en egenandel.

Foreløpig er det banken som tar støyten om noen misbruker ditt kontaktløse kredittkort, men nytt EU-regelverk kan skape en egenandel. Foto: (Nettavisen)

- Selv om du ikke har gjort noe galt, kan du få egenandel.

Nettavisen skrev tirsdag om de nye kontaktløse kortene som nå er i ferd med å rulles ut i Norge, og hvordan disse potensielt kan tappes for svindlere med mobile kortlesere - uten at du tar kortet ut av lommeboka.


Fagsjef Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet forteller til Nettavisen at finnes andre, nye former for kortsvindel som kan komme og som skremmer enda mer.

- Blant de vi snakker med, også internasjonalt, er den store frykten organisert svindel hvor det installeres en falsk NFC avleser i nærheten av en ekte.

Eksemplene han frykter er falske avlesere inngangen til t-banen eller ved kassa i en mye besøkt butikk.

Fagjsef Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Foto: - (cf-wesenberg/kolonihaven.no)

- Slik svindel vil ramme svært mange brukere og bli en kostbar affære for systemeier, sier Jensen.

Mistet kort kan bli dyrt - for bankene

I dag er det mulig å bruke vanlige kredittkort uten PIN-kode, men brukerstedene blir færre og færre. Blant annet er taxibransjen i ferd med å avvikle sin PIN-frie bruk, og BankID-godkjenning er blitt mer vanlig på nett. Dermed er det et begrenset svindelpotensial om en mister et kredittkort.

Med kontaktløse kort, snur dette seg.

- Om en finner et kredittkort som noen har mistet på gata, så kan jo hvem som helst bruke kortet frem til det blir sperret eller en når en avtalt beløpsgrense, sier Jensen.

Kortholder kan bli belastet for 1200 kroner dersom misbruket er utført med bruk av PIN kode, men hvis betalingssystemet ikke krever PIN, så er det banken som må dekke svindelen.

- Det er ikke slik at et tapt kontaktløst kort vil ramme korteier, sier Jensen.

EU vil at du skal dekke mer av misbruk

En oppdatering av det såkalte betalingtjenestedirektivet fra EU, som antas å bli ferdig behandlet i Brussel i år, vil derimot sette nye retningslinjer når det kommer til misbruk kredittkort. En av tingene som foreslås er at korteier skal dekke alt tap ved grov uaktsomhet - for eksempel hvis PIN-koden er skrevet ned.

- Men heldigvis ligger det i utkastet som behandles en mulighet for de landene å gjøre nasjonale tilpasninger på dette. Og norske krefter har bidratt til at denne forbrukervennlige sikkerhetsventilen er kommet på plass. Blant annet jobbet Finansminister Siv Jensen og Forbrukerrådet direkte opp mot EU-parlamentet for å få denne tilpasningen, sier Jensen.

Slik det ser ut nå vil det også bli innført en egen minstebeløpssats ved kortmisbruk som korteier selv må dekke.

- I det nye regelverket er 50 euro (ca 400 kroner, journ.anm.) egenandelen ved misbruk. Selv om du som bruker ikke har gjort noe galt, så vil du altså få en egenandel. Trøst er at beløpet er som vurderes i EU er lavere enn 1200 kronene forbrukere risikerer å betale i dag, sier Jensen. Forbrukerrådet hadde helst sett at egenandel forsvant i sin helhet. , sier Jensen.

- Så kan man jo spørre om en burde ha lommebøker og vesker som blokkerer radiobølger, og det finnes jo, men i utgangspunktet skal du som forbruker forholde deg til de sikkerhetsanordninger som er instruert, påpeker fagsjefen.

- Mellomløsning i påvente av mobilbetaling

Jorge B. Jensen tror uansett at at kredittkort med NFC-brikke er et slags mellomløsning i påvente av mobilbetaling.

- I alle fall for store grupper vil nok disse kortene bli erstattet med mobilbetaling, der man har ekstra sikkerhetsløsninger, påpeker han.

- Jeg spår at EU-regelverket kommer til Norge i 2016, men innen den tid er kanskje mobilen det foretrukne betalingsmedium? spør han.

Svakhet sperregrensene avslørt

Tidligere denne måneden avdekket forskere i Skottland at grensene som settes på betaling med kontaktløst Visa-kort kunne omgås ved at kortterminalene benyttet annen valuta enn kortet var satt opp for.

Forskerne klarte blant annet å få en terminal til å trekke nær en million Euro fra et kort med lav pund-grense.

Landsjef for Visa i Norge, Wilhelm Wisbech, sier til Nettavisen at dette langt på vei er en teoretisk problemstilling, fordi forskerne kun har sett på første leddet i betalingsprosessen.

- Vi har gått nøye gjennom funnene fra forskningen og vi mener at det ikke er grunn til bekymring, fordi funnene ikke representerer en realistisk trussel. Forskningen fra Universitetet i Newcastle tar ikke med i betraktning de mange sikkerhetsprosedyrene implementert i hele Visas system. Hver og en av disse må oppfylles for å gjennomføre en transaksjon i den virkelige verden.

I praksis betyr det at betalingsprosessen vil stoppes om en terimal er satt opp feil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.