Gå til sidens hovedinnhold

- Å skille seg er katastrofe for privatøkonomien

Menn stikker fra kona og regningene.

Samlet er det nå oppført 237.013 personer i registeret for dårlige betalere. Foreldregenerasjonen i alderen 30 til 50 år er verstingene. Det viser tall Kreditorforeningene i Norge har innhentet fra Experian.

Av de nye registreringene er det 1674 kvinner og 7723 menn.

- Sløvhet

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea forteller at antallet betalingsanmerkninger topper seg hos personer som er over 40 år.

- Det er den tiden samlivsbrudd kommer. Man får en presset økonomi ettersom man må etablere seg på nytt. Å skille seg er katastrofe for privatøkonomien, sier hun til Nettavisen.

Forbrukerøkonomen påpeker at økningen i denne aldersgruppen har flere forklaringer.

- Det kan handle om sløvhet. Flere virker bekymringsløse i denne gruppen, og det er spesielt menn som ser ut til å ta betalingsanmerkninger minst alvorlig, fortsetter hun.

Over 50 prosent av de med én eller flere anmerkninger er i alderen 30 til 50 år.

Venter rekord i 2014

Henning Hauso i Kreditorforeningen Vest er overbevist om at det settes nok en ny rekord av dårlige betalere i 2014.

- I det vesentlige handler dette om forbruksgjeld, og det er ikke det klassiske gjeldsofferet som preger listen. Verstingene består i all hovedsak av dagens foreldre som stikker fra regningen. Det blir dessuten for enkelt å skylde på at tilgangen til kreditt er lett tilgjengelig. Alle har et selvstendig ansvar for ikke oppta mer lån enn man kan tåle, sier Hauso.

Warloe i Nordea mener det også er faktorer som taler for at antallet anmerkninger ikke vil øke i 2014.

- Med en økning i arbeidsledigheten er det også mer forsiktighet å spore hos forbrukerne. Det er få tegn til kjøpefest, og færre nordmenn som lånekjøper produkter, sier hun.

Likevel, forbrukerøkonomen er ikke helt fornøyd med betalingsmoralen i norske hjem.

- Vi har mistet redselen for å bruke mer penger enn vi har, fortsetter hun.

Beskjeden oppgangen i alderen 18 til 25 år

Ekspertene er enig om at registeret over betalingsanmerkninger er et nødvendig verktøy for de som skal gi kreditt.

- Straks man havner i dette registeret, begrenses vanligvis også tilgangen til nye kreditter, sier Hauso i Kreditorforeningen Vest.

- I vinter var det en debatt omkring foreldre og barn og merkepresset mange av de yngste opplever på skolen. Vi legger til grunn at dette kjøpepresset også gjenspeiles på årets liste over dårligere betalere. Det er åpenbart mange foreldre som bruker penger de ikke har, påpeker Hauso.

Han merker seg dessuten at oppgangen i anmerkninger i alderen 18 til 25 år er beskjeden.

Det var ved inngangen til 2014 registrert 18.236 med anmerkninger i denne gruppen, en økning på bare 37 personer det siste året.

- Foreldregenerasjonen må være bevisst på at de også skal være økonomiske forbilder for sine barn, men basert på tallene er de de unge som nærmest tar rollen som forbilde, sier Hauso.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken