NA24.no

Aarebrot: La bøndene få streikerett

Professor Frank Aarebrot (statsviter) synes det er på tide at bønder får lov til å ta i bruk samme virkemidler som andre yrkesgrupper.
Professor Frank Aarebrot (statsviter) synes det er på tide at bønder får lov til å ta i bruk samme virkemidler som andre yrkesgrupper. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Professor Frank Aarebrot mener bøndene bør få reell streikerett. Dagens ordning er et demokratisk problem, argumenterer han.

Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, viser til at dersom både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag skulle velge å bryte forhandlingene under jordbruksoppgjøret, vil landbruket få statens første tilbud som resultat. Det er et demokratisk problem, mener han.

- Den automatikken må vi gjøre noe med. Det er ikke bare bøndene som har staten som motparten. Det har også alle statens ansatte, men de har en helt reell streikerett, sier Aarebrot til Nationen.

Forhandlinger mellom partene i arbeidslivet er en sentral del av den norske modellen, mener Aarebrot, som synes det er på tide at bønder får lov til å ta i bruk samme virkemidler som andre yrkesgrupper.-  Jeg husker landbruksstreik, det er et våpen bøndene burde ha. Stortinget har fratatt bøndene det våpenet, sier Aarebrot.

Han viser til at bønder i dag kun har mulighet til å aksjonere, ikke streike.

Aarebrot mener også at det bør benyttes en uavhengig megler i jordbruksoppgjøret.

Landbruksdepartementet ønsker ikke å kommentere Aarebrots utspill.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere