Gå til sidens hovedinnhold

Abid Raja: - Skammer meg ikke over godtgjørelsene vi politikere får

Millionlønninger i politikken:

Venstre-toppen forsvarer politikernes lønninger: - Kritikerne forstår ikke alltid ansvar og arbeid som ligger bak.

De siste ukene har Nettavisen skrevet flere artikler om ordførernes lønninger, og et stadig økende lønnsnivå blant topp-politikerne.

I forrige uke nektet også Kommunenes sentralforbund (KS) å gi ut en oversikt over godtgjørelsene til alle landets ordførere.

- Det er helt uhørt at politikeres godtgjørelser skal være hemmelig. Jeg vil oppfordre til åpenhet, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) til Nettavisen.

Les også: Her tjener Frp-ordføreren mer enn en statsråd

- Blir ofte huff og huff

Samtidig som han mener åpenhet må til, forsvarer Raja godgjørelsene.

- Folk bør ikke reagere negativt på at politikere godtgjøres. Det blir ofte huff og huff, se hvor mye de tjener. Men de som sier slik forstår ikke alltid ansvar og arbeid som ligger bak, sier han.

Raja har vært innvalgt på Stortinget siden 2013, og har selv en årslønn på 928.602 kroner, etter at godtgjørelsene til alle stortingsrepresentantene ble økt fra 1. mai i år.

Les også: KS holder ordførernes lønninger hemmelig

- Virker som vi skal skamme oss

Nettavisen har omtalt godtgjørelsene til flere av landets ordførere, blant annet at ordføreren i Ullensaker kommune tjener over 1,4 millioner kroner - som er mer enn hva en statsråd tjener.

Og at Oslos ordfører, Marianne Borgen (SV), tjener like mye som en statsråd, som nå tjener 1.365.000 kroner.

Men Raja mener det ikke er noen grunn til å skamme seg over godtgjørelsene.

- Jeg synes også pressen er gode på skampåføring - det er som om vi politikere skal skamme oss for godtgjørelser vi får. Det gjør ikke jeg, sier han.

Les også: Reagerer på hemmelighold om ordførerlønn

- Det dobbelte som advokat

Venstre-politikeren, som var advokat før han ble valgt inn på Stortinget, påpeker dessuten at han tjente mye mer tidligere.

- Jeg tjente mer enn dobbelt så mye, 2,5 ganger mer, som advokat. Hvorfor skal jeg føle meg dårlig for godtgjørelsen? Og det samme bør ordførere si; de bør være åpne om godtgjørelsen og stå for det, sier Raja.

Les også

Disse ordførerne tjener mest og minst: Over 300.000 i lønnsforskjell


Lysbakken: - Bør gjøre det offentlig

Raja er langt fra den eneste politikeren som reagerer på hemmeligholdet til KS. Også Arbeiderpartiet, SV og Rødt mener opplysningene bør gis ut.

- Det bør være en selvfølge at folk i kommunene burde vite hva deres ordfører tjener, og om KS sitter på en slik oversikt bør de gjøre den offentlig, sa SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har nå sendt spørsmål om saken til kommunalminister Monica Mæland (H), som foreløpig ikke vil kommentere selve saken.

- Stortinget har oversendt spørsmål til skriftlig besvarelse fra representanten Moxnes om flere av de temaene Nettavisen nå stiller spørsmål om. Jeg vil svare Stortinget innen de fastsatte frister, og finner det riktig å svare detaljert på disse spørsmålene til Stortinget først, sier Mæland i en kommentar til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken