NA24.no

Acta får smekk i Sverige

(Scanpix)
Svenske Finansinspektionen kommer med krass kritikk til Actas forretningsførsel i Sverige.

Torsdag ble det klart at Actas avdeling i Sverige har fått kraftig kritikk av Finansinspektionen, som er tilsvarende Kredittilsynet.

NA24 – din næringslivsavis

Selskapet får hard medfart, og i en pressmelding fra de svenske finansmyndighetene står det at plasseringsrådene spareselskapet har gitt kundene ikke har stemt overens med kundens risikoprofil, og informasjonen om hvor risikable plasseringene var har vært alt for dårlig.

Acta får også kritikk for mangelfull opplæring av de ansatte. Finansinspektionen melder om at de har fått flere klager fra kunder av selskapet, faktisk hele 250 klager gjennom fjoråret. Blant annet har 4000 av selskapets kunder i Sverige investert i en indeksobligasjon som har blitt emittert av Lehman Brothers, som i dag er konkurs. 90 prosent av disse hadde belånt sin posisjon.

Kan bli nektet nye kunder
Tilsynet skriver også at Acta i Sverige har solgt produkter som man ikke har lov til å markedsføre i Sverige, men at de nå har opphørt dette salget.

Saken blir nå overført til Kredittilsynet for videre vurdering, ettersom Acta bare er en filial i Norge. Svenske finansmyndigheter har derfor begrenset mulighet til å gripe inn. Men dersom de ikke retter seg etter kravene kan svenske myndigheter nekte dem å inngå kontrakter med nye kunder.

De svenske finansmyndighetene pålegger Acta om å forsikre seg om at alle de rådene de har gitt stemmer med kundens risikoprofil. Dette gjelder alle kundene Actas svenske filial har gitt råd til

. Den svenske filialen til Acta skal innen 17. august verfisiere at de vil gjøre dette ved å legge frem en handlingsplan for hvordan dette skal gjennomføres, og komme opp med en plan for hvordan avvik skal identifiseres og håndteres.

Acta må også kunne legge frem dokumentasjon på at instruksjonen rådgiverne har å forholdes seg til gir tilstrekkelig med støtte slik at de kan gjennomføre en tilfredsstillende rådgiving.

Uenig i kritikk
- Under tilsynet og prosessen etter tilsynet, påpekte Finansinspektionen flere forhold som etter deres oppfatning var av alvorlig karakter. Acta har gjennom brev og møter med Finansinspektionen dokumentert at disse vurderingene har vært gjort basert på delvis feil faktagrunnlag og prosess. Acta registrerer nå ved mottak av endelig rapport, at Finansinspektionen ikke har hensyntatt disse innspillene, skriver Acta i en pressemelding.

De skriver videre at i meldingen at de er av den oppfatning at Finansinspektionen baserer flere av sine konklusjoner på faktiske feil og misforståelser, men selskapet kommer til å rette seg etter de pålegg tilsynet gir.

- Acta har allerede gjennomført en rekke tiltak for å sikre at kvaliteten i rådgivningsprosessen er i henhold til kravene som stilles til bransjen. Acta har de siste årene brukt store ressurser for å bedre kvaliteten i hele organisasjonen. Compliancefunksjonen er betydelig styrket det siste året og fokus på kvalitet gjennomsyrer i dag hele Actas rådgivningsvirksomhet, melder spareselskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere