NA24.no

Acta-sak ikke fra børsen

Sist oppdatert:
Det var ikke Oslo Børs som slo alarm om påståtte innsidehandler fra Acta-gründer.

Mandag ble det kjent at Fred Ingebrigtsen, mannen som grunnla sparegiganten Acta, sammen med flere slektninger ble anholdt av politiet mistenkt for innsidehandel. Kredittilsynet skal ha etterforsket saken i lang tid – men ikke på grunnlag av tips fra Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Det er nemlig vanlig at Oslo Børs er første linje på å oppdage innsidetransaksjoner som er ulovlige. Børsen har sofistikerte overvåkningssystemer og en markedsovervåkningsavdeling på ti personer som følger markedet tett. Den minste abnormalitet blir registrert og påfallende handler blir gransket videre.

Jevnlig sendes rapporter med mistenkelige transaksjoner opp til Kredittilsynet, som er den andre linje i det finanskriminelle påtalenett. Der igangsettes grundige undersøkelser, før de beslutter om saken skal sendes videre til påtalemyndigheten – som typisk er Økokrim.

Børsen ikke med
Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs, sier til NA24 at i den såkalte Acta-saken, som kan bli Norges største innsidesak, har ikke Oslo Børs vært involvert i. Dermed er det Kredittilsynet selv som har etterforsket saken som de siden anmeldte videre til påtalemyndigheten.

Det er ikke kjent for NA24 hvordan Kredittilsynet fikk snusen i transaksjonene som Ingebrigtsen og flere i hans familie er mistenkt for å ha stått bak – transaksjoner som skal ha gått langt tilbake i tid. Eirik Bunæs, som er seksjonsleder for verdipapirenheten i Kredittilsynet, opplyser til NA24 at de har jobbet med denne saken under høytrykk over lengre tid.

Oslo Børs har vært delaktig i alle de store innsidesakene som har vært ført i Norge de senere årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere