*Nettavisen* Økonomi.

Advarer kraftig mot Helge Lunds gigantlønn

Lønnen til Helge Lund kan bli så mye som 150 millioner kroner det første året.

Lønnen til Helge Lund kan bli så mye som 150 millioner kroner det første året. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Oljefondet vurderer nå Helge Lunds lønn.

25.11.14 15:22

Etter 10 år i sjefsstolen til Statoil, takket Helge Lund for seg. Lønn i 100 millionersklassen venter trolig, når han blir toppsjef i BG Group i England.

Daily Telegraph skriver at ettersom lønnen til Lund som kan bli så mye som 150 millioner kroner det første året, har det mektige Investment Management Association nå slått alarm. De har kommet på banen med en såkalt «red top warning».

LES HER: Investors issue 'red top’ warning over new BG Group chief’s pay

Mektig orgnisasjon
Investment Management Association har 207 medlemmer, som sammen står for mer enn 83 prosent av hele forvaltningsindustrien i England. Samlet har den mektige organisasjonen medlemmer som ruger på utrolige fem billioner dollar. Styreleder er Helena Louise Morrissey, som er toppsjefen i den private kjempen Newton Investment Management.

BG Group er i samtaler med sine største aksjonærer om Helge Lunds kjempelønn. 15. desember er planen at Lunds lønn skal diskuteres på en generalforsamling.

Det norske Oljefondet er største aksjonær i BG Group med en eierandel på rundt fem prosent. De holder kortene tett til brystet, men bekrefter overfor Nettavisen at de ser på saken, men at de ikke har konkludert ennå.

- Vi vil bruke tiden frem til en eventuell generalforsamling til å vurdere forslaget. Utover det har vi ikke noe å legge til, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management til Nettavisen.

BG Group sliter i aksjemarkedet og er ned 18 prosent i år. I forrige måned annonserte selskapet et fall på 29 prosent i driftsresultatet som følge av store problemer på et gassfelt i Egypt.

Det var 15. oktober at Lund annonserte at han sluttet som Statoil-sjef for å tiltre stillingen som sjef for BG group, et av Englands største selskaper.

LES HER: Helge Lund syvdobler lønnen

Her er Lunds bonusprogram:
En årlig bonus på 100 prosent av grunnlønnen, som kan bli 200 prosent hvis han når et «ekstrem mål».

En såkalt LTIP, Long Term Incentive Plan, som kan utgjøre seks ganger grunnlønnen hvis han oppnår «ekstrem målet». Trolig ender denne bonusen på tre ganger grunnlønnen tilsvarende 40 millioner kroner. Han vil først få aksjer om tre år, med en bindingsperiode på to år.

Andre bonuser og aksjeinsentivordninger vil trolig utgjøre nærmere 25 millioner kroner, noe som gir en årslønn på 90 millioner kroner. Oppnår imidlertid Helge Lund «ekstrem målet», kan lønnen passere 100 millioner kroner med god margin.

BG Group har også satt av 30 millioner kroner til å kompensere for Lunds opptjente opsjoner i Statoil.

Det er det tredje største i England etter BP og Shell. Det de er mest kjent for, er sin LNG-strategi. Eksponseringen investorene får via BG Group er LNG pluss Brasil.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.