*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot aksjeboble

Økonomiprofessor Robert Shiller advarer mot en boble i amerikanske aksjer.  Foto: Wikimedia Commons/Bengt Nyman

- For meg ser det litt ut som en boble igjen, sier økonomiprofessor Robert Shiller.

14.09.15 15:28

Amerikanske børser kan vise til en kraftig oppgang i årene etter finanskrisen, med den brede S&P 500-indeksen opp nærmere 200 prosent.

Blant investorer er det nå, ifølge Yale-professor og nobelprisvinner Robert Shiller, et voksende antall som mener amerikanske aksjer er overvurdert, skriver Financial Times.

Shillers verdsettelsesindeks, basert på investorundersøkelser, viser den største frykten for at markedet er overvurdert siden toppen av dotcom-boblen i 2000.

- For meg ser det litt ut som en boble igjen, med i praksis en tredobling av aksjekursene siden 2009 på kun seks år og på samme tid mister folk tillit til verdsettelsen av markedet, sier han til FT.

- Alle vet at det kommer
Økonomiprofessoren understreker likevel at det er umulig å tidfeste et fall i markedet, og sår tvil om hvorvidt aksjene vil falle skulle den amerikanske sentralbanken gå for en renteøkning denne uken.

I USA kan Federal Reserve komme til å annonsere den første renteøkningen siden 2006 på torsdag, etter avslutningen av bankens rentemøte. Fed har selv signalisert at en økning nærmer seg, men blant økonomene spriker forventningene om når økningen kommer.

Fokus på den mulige renteøkningen har vært en tilbakevende kilde til nervøsitet i aksjemarkedene, men Shiller avdramatiserer effekten av høyere renter.

- Jeg ser ikke noen stor effekt. Det har vært snakket om så lenge. Alle vet at det kommer. Det er bare ikke en stor sak, sier Yale-professoren, som bemerker at det ikke er noen historiske bevis for en sammenheng mellom renter og aksjepriser.

- Du skulle tro at når rentene er høyere ville folk selge aksjer, men den finansielle verden er ikke så enkel.

Shiller er blant annet kjent for verdsettelsesmetoden som sammenligner aksjepriser med gjennomsnittlig selskapsinntjening over de ti foregående årene, kjent som CAPE, eller Shiller P/E.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag