*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot bankkrise

Foto: AP (AP)

Boligboble kan komme til å senke kinesiske banker.

08.03.11 21:31

Den kinesiske økonomien har det siste tiåret vokstså kjapt at tegn på voksesmerter begynner å komme til overflaten. I senere tid har den kinesiske sentralbanken hevet renten i håp om å få ned tempraturen i økonomien, som blir tydelig påvirket av boligmarkedet.

- Kinas vekst har vært basert på en nesten utømmelig tilgang på billig arbeidskraft til produksjon av de viktigste eksportvarene innen tekstil og industri, ved at unge mennesker har valgt å flytte fra landsbygda og inn til byene, sier Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Som fortsetter:

- De kinesiske myndighetene har gjennomført veldig mange tiltak uten at de har hatt tilstrekkelig effekt til å kjøle den kinesiske økonomien, men de har ikke enda brukt renten til å virkelig bremse veksten.

- Mot bankkrise
Kredittvuderingsbyrået Fitch Ratings har gjennomført en undersøkelse som, med 60 prosent sannsynlighet, tilsier at Kina med dagens økonomiske forutsetninger er på vei mot en bankkrise i midten av 2013.

Ifølge Bloomberg vil bankkrisen utløses som en ringvirkning av rekordhøye utlån og stigende boligpriser.

- Den urbaniseringsprosessen har vært med på å presse boligprisene i været. Og lenge før Fitch nå lanserer sin bekymring har jeg selv sett at enkelte aktiva i Kina har vært priset altfor høyt, sier Syed.

- Det Fitch indirekte sier er at de tror det er en boble, sier Syed.

- Huller i balansene
Richard Fox, seniorrådgiver hos Fitch Ratings, påpeker at det er en viss risiko for «huller i de kinesiske bankenes balanser», dersom en boligboble skulle sprekke.

Fitch Ratings baserer advarselen sin på en risiko-modell «macro-prudential monitor», som de har benyttet siden 2005. Systemet har tidligere forutsett bankkrisen på Island og Irland, men greide ikke å plukke opp de spanske bankenes problemer.

Handelsbankens økonom vil ikke med sikkerhet fastslå at Kina er i en boligboble, men kjenner allikevel igjen en del tegn.

- Jeg vil ikke påstå det er en boble, for det kan jeg ikke med sikkerhet fastslå, men det er veldig mange likhetstrekk, sier Syed.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.