NA24.no

Advarer mot børskrakk

(Scanpix)
Finansguru Alan Greenspan ser likhetstrekk med 1987.

Den forhenværende amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan ser likhetstrekk ved dagens børsuro med krakket i 1987. Greenspan oppnådde stor respekt i løpet av de årene han satt som Fed-sjef, og er en finansmarkedene følger nøye.

NA24 - din næringslivsavis

I forbindelse med mislighold av råtne lån i USA (subprime-lån) har det oppstått en tillitskrise i kredittmarkedet. Det har gitt store utslag i aksjemarkedet som har steget sammenhengende i flere år.

Tidenes børskrakk
På flere måter er uroen som raser i finansmarkedet likt det som skjedde da børsene krasjet i 1987 og 1998, mener Greenspan. Spesielt trekker han frem det som skjedde da det gigantiske hedgefondet Long-Term Capital Management nesten kollapset i 1998, skriver Wall Street Journal. Fondet måtte legge inn årene i 2000.

Problemene de siste syv ukene har flere paralleller med det som skjedde ved et av historiens verste krakk. I tillegg nevner trekker han frem paralleller med bankkrisen som løp helt tilbake til 1907.

Bobler sprekker
Den tidligere amerikanske sentralbanksjefen mener at ekspansjonsfasen i økonomien drives av en lykkefølelse, mens nedturen presses frem av frykt. Problemet er at frykt er en mye sterkere drivkraft enn lykkefølelse.

Kraftig økonomisk vekst og fremadstormende faser i konjunkturen kan også lett føre til at bobler dannes som fort kan bli umulig å regulere før de sprekker. Blant annet trekker han frem eksempelet da han selv satt som sentralbanksjef og hevet renten i perioden 1994 til 1995. Konsekvensene ble kun kortvarige i aksjemarkedet og hjalp lite på den voldsomme utviklingen. I 1997 ble det flere renteoppganger uten at det heller hjalp. I 1998 smalt det.

- Mennesket har aldri funnet noen måte å konfrontere bobler på, sier Greenspan.

Black Monday
Alan Greenspan ble utnevnt til sentralbanksjef av president Ronald Reagan i august 1987. Kort tid etter kom Black Monday. 19. oktober 1987 ble det første børskrakket på mange år og den ferske FED-sjefen ble lovpriset for måten han håndterte krisen på.

Greenspan ble gjenvalgt i sammenhengende i intervallet på fire år frem til han pensjonerte seg 31. januar 2006 da Ben Bernanke overtok roret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere