NA24.no

Advarer mot falsk influensamedisin

Foto: HOW HWEE YOUNG (EPA)
Sist oppdatert:
Når frykten herjer ser noen lyset.

Svineinfluensaens herjinger får ikke bare mange til å jakte på legemidler og produkter som kan hjelpe. Den får også mange til å se sitt snitt til å tjene penger.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er et generelt fenomen at det ved en epidemi, som denne med svineinfluensa og for eksempel under fugleinfluensaen, at mer eller mindre seriøse aktører kommer på banen, og melder om produkter som de mener kan hjelpe, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til NA24.

Forfalskninger
Han trekker spesielt fram tilbydere av produkter på nettsider som noe man må holde seg unna.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Ikke minst viser dette seg ved at det kommer mange nettsider som tilbyr diverse produkter, også produkter som er kjente som Tamiflu. Som oftest er disse produktene forfalskninger og dette vil vi advare på det sterkeste mot. Problemet med å kjøpe produkter på nett er tredelt, sier Madsen; og utdyper:

* Produktet kan være, eller inneholde, det du har bestilt.

* Du kan ende opp med å få et produkt som ikke har noen virkning, eller som ikke inneholder noe som helst.

* Du kan få et produkt som inneholder helt andre ting og som kan være helseskadelige.

Ukjente produkter
Siden svineinfluensaen begynte å herje har flere produsenter verden over varslet at de har nye, gjerne ukjente produkter for helsemyndighetene, som kan ha positive effekter.

- Dette minner om det vi har sett tidligere, blant annet under spredningen av Sars. Da var det også produsenter som meldte om produkter som kunne hjelpe, og som vi aldri hadde hørt om før, sier rådgiver Petter Elstrøm hos Folkehelseinstituttet til NA24.

Han mener man må være ekstra på vakt dersom produsenten knytter produktet til svineinfluensaen.

- Det er betenkelig om det fremstilles slik at produktene virker på svineinfluensa. Det viruset vi ser nå er helt nytt og ingen har dermed hatt mulighet til å teste ut om medikamenter har effekt på svineinfluensaviruset. Produktet Tamiflu er heller ikke testet ut på dette viruset, men antas å ha effekt fordi det virker på sentrale prosesser i virusets syklus og av den grunn har effekt mot mange virus, sier Elstrøm.

Omfattende godkjenning
Det advares også om at selv om et produkt blir omtalt som et legemiddel av produsenten trenger ikke det bety at det er ufarlig å benytte seg av det.

- Til behandling av pasienter skal det kun brukes medisiner som er godkjent av Statens legemiddelverk. For at et legemiddel skal bli godkjent internasjonalt og i Norge så kreves det lang og grundig testing på både effekter og bivirkninger. Vi forholder oss ikke til legemidler som ikke er godkjent av legemiddelverket, sier Elstrøm.

- For å få godkjent produkter til salg i Norge kreves det at den undergår store og omfattende kontroller, sier Madsen hos Statens legemiddelverk.

- Det er betenkelig dersom produkter, som ikke er godkjent av legemiddelverket, blir markedsført som produkter som kan behandle sykdom, sier Elstrøm.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere