*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot fond

Fondsekspert mener det er enkelte fond du bør holde deg langt unna i 2009.

16.01.09 08:20

- Jeg ville vært forsiktig med investering i fond der mesteparten av risikoen er knyttet til utvikling i valutakursen, sier Thomas Furuseth, analytiker og redaktør i Morningstar til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Flere fond har sluppet unna den store nedturen det siste året på grunn av den kraftige kronesvekkelsen vi har sett. I enkelte tilfeller har faktisk valutaeffekten vært med på å skape en heftig avkastning målt i norske kroner.

Kronen gitt superavkastning
- I det siste har valutakursen vært med på å gjøre fallet i avkastning i utenlandsk valuta mindre brutalt i norske kroner, sier Furuseth.

- For eksempel kan man se at japanske obligasjonsfond har en avkastning på rundt 60 prosent målt i norske kroner det siste halve året. Dette skyldes i all hovedsak valutasvingninger og ikke avkastning på obligasjonene.

Ifølge den siste statistikken fra Verdipapirfondenes forening har norske småsparere satt 240 millioner kroner i nettopp japanske obligasjonsfond.

Disse fondstypene vil slite
Den positive effekten kronesvekkelsen har hatt på fond som har investert i utlandet snur fort når kronen styrker seg. Og det tror de aller fleste økonomene kommer til å skje i løpet av 2009. Furuseth anbefaler derfor småsparere å være veldig forsiktig med enkelte fondstyper.

- Rentefond med relativt lav kredittrisiko og renterisiko som investerer i renteinstrumenter i en annen valuta enn norske kroner vil jeg vært forsiktig med, sier Furuseth. Men det er ikke bare rentefond som risikerer smell.

- I aksjefond der avkastningsmulighetene er større, så vil valuta spille en rolle, men da bør en være forberedt på svingninger og ha en lang investeringshorisont som kan begrense valutarisikoen. Dette gjelder ikke bare nå, men i alle markedsforhold, fortsetter han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ikke sikret
- Alt annet like vil fond med utenlandsk mandat kunne oppleve motvind dersom estimatene på kronekursutviklingen slår til, mener Furuseth.

Morningstar er en uavhengig leverandør av fondsinformasjon, og rangerer jevnlig de forskjellige fondene. Furuseth kjenner derfor fonds-Norge svært godt.

- Uten å ha en fullstendig oversikt over dette, kan jeg si at de fleste fondene ikke har valutasikring, hevder han overfor NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.