NA24.no

Advarer mot juks etter Devold-sak

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) vil stramme opp departementenes bruk av reiseregninger etter kritikken rundt regningene til tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H).

- For å sikre at regelverket for reise og representasjon blir praktisert i samsvar med intensjonene, vil jeg ta dette opp med departementene, skriver Røys i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Komiteen sendte for ei uke siden et brev fornyingsministeren der de ba henne om en redegjørelse for rutinene for godkjenning og kontroll av reise-, diett- og representasjonsregninger for den politiske ledelse i departementene.

Feil fra Krohn Devold
Årsaken er at reiseregningene fra tidligere statsråd Kristin Krohn Devold inneholder en lang rekke feil og avvik fra statens reiseregulativ. TV 2 Nettavisen har gjennomgått alle reiseregningene til Krohn Devold, og blant annet har hun ført opp for mange natt-tillegg og urettmessig krevd full diett på reiser der kosten allerede har vært dekket.

I brevet til Stortinget kommenterer ikke Røys Krohn Devold sin bruk av reiseregninger, men hun minner om at myndighetene skjerpet reglene for representasjon og kontrollrutiner i 2004.

Ga klar beskjed i 2004
Innskjerpingen kom etter at det ble avslørt i 2003 at daværende statsråd Victor D. Norman (H) ikke fulgte reglene for representasjon. Norman beklaget til slutt og betalte personlig tilbake 13.000 kroner fordi han oversteg Statens satser på middager.

Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold har fraskrevet seg alt ansvar for sine reiseregninger, og henvist til at de er blitt godkjent av Forsvarsdepartementet. Men i brevet understreker Røys at den som fyller ut reiseregningene her et eget ansvar for at en ikke fører opp andre utgifter enn det en faktisk har hatt.

«En skal heller ikke be om å få refundert utgifter som ikke skal dekkes av staten, for eksempel hvis en har hatt full pensjon og fri losji på tjenestereisen,» skriver Røys.

9.000 for mye
Krohn Devold fikk trolig utbetalt 9.000 kroner for mye i diett under et omstridt Karibia-cruise i 2002. Statsråden førte full diett på reiseregningen i de fire dagene hun var om bord i Statsraad Lehmkuhl, selv om hun var gjest om bord på skipet, uten utgifter til kost og losji.

Nå blir det opp til kontroll- og konstitusjonskomiteen om de vil forfølge Krohn Devolds bruk av reiseregninger videre.

Komiteen har møte i dag, torsdag. Før møtet sa lederen, Lodve Solholm (Frp), til TV 2 Nettavisen at de ennå ikke har fått brevet fra Røys, og at komiteen derfor vil diskutere hva de vil gjøre videre med Devold-saken på neste møte tirsdag 20. desember.

Komiteen har valgt å ikke undersøke om hvorvidt Krohn Devold var inhabil da hun utnevnte kontreadmiral Atle Karlsvik til sjef for Fellesstaben i Forsvaret. Nylig avslørte TV 2 Nettavisen at Karlsvik spanderte hemmelig middag på forsvarsminister Kristin Krohn Devold - på Forsvarets regning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere