*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot korte mellomlandinger

Mange forsikringsselskaper krever at man beregner mellom 1,5-2 timer til mellomlandingen på en annen flyplass. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)

Pass på at du beregner nok tid til mellomlanding på flyreisen. Reiseforsikringen gjelder ikke dersom du har satt av for liten tid til flybyttet.

08.07.14 08:34

(BA.no): Mange forsikringsselskaper krever at man beregner mellom 1,5-2 timer i såkalt transitt-tid.

Dette tar ikke alle de store flybestillingsmotorene på internett hensyn til.

– iDette tror jeg ikke så mange er klar over. Vær veldig forsiktig med å booke det første og beste alternativet på internett. Vi tar forbehold om at du har beregnet minst 1,5 time, sier Robin Østby, direktør for personmarkedet i KLP Skadeforsikring.

– Knapt med to timer

– Ved noen store flyplasser er selv to timer knapt for å rekke neste fly. Dette er ikke en forsikringssak dersom man beregner for liten tid, sier Robin Østby.

Flyselskapet tar ansvar ved en eventuell forsinkelse dersom du reiser videre med samme selskap, eller et samarbeidende selskap.

Bytter man til et annet flyselskap derimot bør man beregne god nok tid. Prosessen med å få tilbakebetalt noe av kostnadene blir da mer komplisert.

Ifølge Forbrukerrådet slår rettighetene dine fra flyselskapets side tidligst inn ved en forsinkelse på over to timer for flygninger på 1500 kilometer eller mindre, og mer enn tre timer innen EU- og EØS området.

– Man kan i ettertid få kompensasjon for tapet av å miste neste fly etter noen standardsatser, men da må det være feil innenfor flyselskapets kontroll, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Navnefeil på flybilletten kostet 5.102 kroner

Ukjente forhold
Noen av de mest vanlige stedene for mellomlanding etter avreise fra Bergen er byer med store flyplasser som blant annet Amsterdam, Frankfurt, København og London.

Under ukjente forhold kan ting plutselig ta lengre tid enn man forventet

– Selv om man får igjen på forsikringen, samt får hjelp hvis man reiser med kun ett selskap, er det en utrolig kjedelig start på ferien. Det kan for eksempel være lenge til neste flyavgang, sier Robin Østby.

Eget reisebyrå
Europeiske Reiseforsikring krever at man har beregnet to timer.

–I dag har det blitt mer vanlig å være sitt eget reisebyrå. Da må man også ta ansvaret selv, sier direktør i Europeiske, Harald Hollerud.

Mange glemmer kanskje at man noen ganger må sjekke inn bagasjen på nytt ved bytte av flyselskap, eller at det er strengere sikkerhetsrutiner i for eksempel USA. Det kan også ta lang tid å komme seg til en annen terminal.

Hollerud forteller at dette ennå ikke har blitt et stort problem, men at folk oftere enn før melder inn slike hendelser.

–Vi har merket en økning i antall forsikringssaker som omhandler dette, sier Hollerud.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.